Ilse Janssen (L&A): hard werken aan mooie zaken in ongedwongen setting

Overstap van de week is Ilse Janssen. De arbeidsrechtadvocate heeft per 1 augustus 2020 de overstap gemaakt van Stibbe naar L&A Advocaten in Amsterdam. Haar praktijk is met name gericht op (collectief) ontslagrecht, reorganisaties, medezeggenschap, overgang van onderneming en grensoverschrijdende arbeid.

Delen:

Ilse Janssen

Van harte gefeliciteerd met deze overstap. Waarom L&A advocaten?
Bij Stibbe heb ik een vliegende start in de advocatuur gemaakt. Een groot full service kantoor, waar ik mij in een paar jaar tijd tot advocaat kon ontwikkelen door veel te zien en te leren. Ik merkte dat ik mij graag verder wilde ontwikkelen in het arbeidsrecht. L&A advocaten is een nichekantoor dat zich uitsluitend toelegt op het arbeidsrecht. Wat mij in het bijzonder aanspreekt is dat er zowel voor werkgevers als particulieren (in het hogere segment) wordt opgetreden. Daarnaast heeft L&A advocaten een klein hecht team met zeven advocaten en juridisch medewerkers. Er wordt hard gewerkt aan mooie zaken in een professionele maar ongedwongen setting. Door de kleinschaligheid is er ook veel ruimte voor eigen inbreng. Persoonlijk vind ik het een goed initiatief dat de mogelijkheid wordt geboden om mee te doen met een bootcamp onder begeleiding van een personal trainer. Dit vindt plaats rond lunchtijd en ik merk dat ik na afloop van de training weer vol frisse energie met de dag verder kan.

Was het meteen een drukke start? Wat heeft u de eerste weken zoal gedaan bij L&A Advocaten?
Het is een bijzondere tijd om bij een ander kantoor aan de slag te gaan. Dat geldt uiteraard niet alleen voor mij, maar voor iedereen die in deze tijd met een nieuwe baan start. De advocaten van L&A advocaten werken in principe deels vanuit huis en deels op kantoor. Voor mij is er ruimte om de hele werkweek op kantoor te zitten, dus dat was na enige maanden aan de keukentafel te hebben gewerkt een welkome verandering. Tijd om even rustig in te komen was er niet. Het arbeidsrecht is op dit moment booming. Ik zie om mij heen dat arbeidsrechtadvocaten alle zeilen bijzetten om de bedrijfsvoering bij hun cliënten draaiende te houden. Dat betekent dat ook ik de eerste weken meteen vol aan de slag kon. Zo heb ik vanaf het begin zelfstandig contact met diverse cliënten en dat maakt het werk extra leuk.

Wat vindt u het meest opvallende verschil ten opzichte van ‘vóór corona’?
Ik heb mij altijd verbaasd over het feit dat in de advocatuur nog gewerkt wordt met het faxapparaat.  Voordat corona zijn intrede deed, stuurde ik processtukken steevast ook per fax naar de rechtbank. Digitalisering is (nog) niet het punt waar de beroepsgroep in uitblinkt. De coronacrisis heeft het digitaliseringsproces nu in versnelling gebracht. Mailen met de rechtspraak, Skype-zittingen of een Teams-overleg met cliënten, dat was voorheen ondenkbaar. De Skype-zittingen daargelaten, verwacht ik dat dit zo maar eens blijvende veranderingen kunnen zijn. Deze digitaliseringsslag vind ik een van de meest opvallende (en positieve!) verschillen met de periode ‘vóór corona’.

Welke zaak is u tot nu toe het meeste bijgebleven?
Goede vraag, want ik vind het lastig om één specifieke zaak te noemen. Er zijn meerdere zaken die mij bij zijn gebleven. De aard van het arbeidsrecht brengt mee dat bij zowel werkgevers als werknemers de emoties hoog kunnen oplopen. Probeer dan maar eens om een oplossing te vinden waaraan de rechter niet te pas hoeft te komen. Ik heb gemerkt dat de zaken waarin ondanks hoogoplopende emoties toch een mooie oplossing kan worden gevonden, dat dat de zaken zijn die mij echt bijblijven.

Als u in quarantaine zou moeten gaan, met wie zou u dan een paar dagen opgescheept willen zitten?
Een quarantaine is me gelukkig (nog) bespaard gebleven. Op dit moment duurt de quarantaine maar liefst tien dagen, dus ik denk dan aan iemand met een interessante visie en/of van wie ik iets zou kunnen leren. Zou de quarantaine iets ingekort kunnen worden? Dan zou ik Sigrid Kaag vragen. Zonder daarmee te zeggen dat ik het volledig met haar eens ben op politiek vlak, vind ik haar doortastende aanpak en doorzettingskracht bewonderingswaardig. Echt een vrouw om nog wat van te leren en een goed gesprek mee te voeren.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven