De invoering van het UBO-register per 10 januari wordt niet gehaald. Het kabinet wil het UBO-register nu in het voorjaar laten ingaan.
Het UBO-register zou op grond van de vierde en vijfde anti-witwasrichtlijn op 10 januari 2020 in werking moeten treden, maar dat wordt niet gehaald. De Tweede Kamer heeft op 10 december ingestemd met de wetsvoorstellen waarmee het UBO-register verplicht wordt, maar ze moeten ook nog door de Eerste Kamer.
Witwassen
In het register moeten UBO’s worden opgenomen. UBO staat voor ‘ultimate beneficial owner’ (de ‘uiteindelijke belanghebbende’). Het UBO-register maakt transparant wie aan de touwtjes trekt bij juridische entiteiten zoals vennootschappen, stichtingen en verenigingen. Doel van het register is het tegengaan van financieel-economische criminaliteit, zoals het witwassen van geld.
Alle EU-lidstaten moeten een UBO-register hebben. Het Nederlandse UBO-register gaat deel uitmaken van het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. Een deel van de gegevens in het register wordt openbaar.
Bureaucratische rompslomp
Het register zal vaak worden geraadpleegd door advocaten, notarissen en accountants, die als poortwachter van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) fungeren. Zij moesten hun cliënten al goed controleren op grond van deze wet; daar komt binnenkort het UBO-register bij. Uit een artikel op mr-online bleek dat advocaten en notarissen niet erg enthousiast zijn over het register. Het leidt volgens hen tot extra bureaucratische rompslomp en extra kosten. Bovendien vinden ze het register fraudegevoelig en levert het privacyproblemen op.