In 2024 deed de Hoge Raad 4247 uitspraken, zo blijkt uit het jaarverslag over 2024. In 2023 waren dat er 4032. De meeste uitspraken werden gedaan door de sector strafrecht: 3235. De sector belastingrecht deed 677 uitspraken, terwijl de sector civiel recht er 335 voor zijn rekening nam.
De instroom van nieuwe zaken was afgelopen jaar iets hoger dan in 2023: 5023 tegen 4990.
De vierde kamer
De vierde kamer, die klachten tegen rechterlijke ambtenaren en zaken over schorsing en ontslag van rechterlijke ambtenaren behandelt, heeft in 2024 in negen zaken uitspraak gedaan. Twee zaken ging over ontslag en één uitspraak over de verwerking van persoonsgegevens door gerechten in het kader van het E-archief. Zes uitspraken gingen over verzoeken tot wraking van leden van de Hoge Raad.
Parket PG
Het parket van de procureur-generaal bij de Hoge Raad nam in 2024 1.391 conclusies, in 2023 waren dat er 1250.
De procureur-generaal diende afgelopen jaar twaalf vorderingen tot cassatie in het belang der wet in (in 2023 waren dat er vijf). In het jaarverslag wordt ook ingegaan op de andere bijzondere taken van de procureur-generaal, zoals zijn toezichthoudende taak ten opzichte van het Openbaar Ministerie. In het kader van die taak verschenen er in 2024 drie toezichtrapporten.
Samenleving
Het jaarverslag bevat dit jaar een nieuwe rubriek: ‘De Hoge Raad in de samenleving’. Hierin wordt toegelicht hoe de Hoge Raad zich in 2024 heeft ingezet voor een goede taakuitoefening in een veranderende samenleving. Onderwerpen die worden behandeld zijn onder meer de contacten met andere gerechtelijke instanties, internationale samenwerkingen, publieksbezoeken en de Hoge Raad in de media.
Heldere taal
Ook het onderwerp ‘heldere taal’ komt in deze rubriek aan bod. Afgelopen jaar heeft de Hoge Raad een spiegelbijeenkomst georganiseerd, waar ‘gebruikers’ (rechters, advocaten, officieren van justitie en medewerkers van (consumenten)organisaties) vertelden wat zij van de begrijpelijkheid van uitspraken vinden. De Hoge Raad gaat met hun feedback aan de slag.
Verder is door medewerkers een informatieve folder geschreven in toegankelijke taal over het indienen van klachten over rechters, waarvoor mensen bij de procureur-generaal terechtkunnen. Hij ontvangt jaarlijks meer dan honderd brieven met klachten over het gedrag van rechters, maar het is niet voor iedereen duidelijk welke klachten wel en welke niet in behandeling kunnen worden genomen.