Jebbink wraakt elf rechters Hoge Raad

Delen:

Willem Jebbink
Willem Jebbink. Foto: JebbinkSoeteman Advocaten

De Amsterdams strafrechtadvocaat Willem Jebbink wraakt alle elf strafrechters van de Hoge Raad, omdat hij bezwaar maakt tegen het inzetten van de zogeheten ‘reservisten’ door de Hoge Raad.

Jebbink spreekt tegenover het ANP over een principekwestie, omdat de manier waarop de Hoge Raad tot een beslissing komt volgens hem te vaak ‘onzichtbaar en oncontroleerbaar’ is.

Onzichtbare beïnvloeding

Van de elf strafrechters in de De Hoge Raad doen er drie of vijf uitspraak in een concrete zaak, maar in de praktijk kunnen deze raadsheren zich laten adviseren door collega-raadsheren, de zogeheten reservisten. “En dan vindt onzichtbare beïnvloeding plaats, die mogelijk nadelig is voor een advocaat en zijn cliënt,” meent Jebbink. “Ook is dan onduidelijk of een oneven aantal raadsheren tot een besluit is gekomen.”

Deze werkwijze is volgens hem strijdig met de Grondwet en het internationaal recht. De Grondwet bepaalt dat niemand mag worden afgehouden van de rechter die de wet hem toekent, aldus de advocaat, die bovendien stelt dat de “onofficiële advisering van rechters” het recht op wederhoor schendt.

Geen antwoord

Toen Jebbink de Hoge Raad vroeg of enkel de drie toegewezen raadsheren aan beraadslagingen meedoen of ook reservisten, kreeg hij geen antwoord, aldus de advocaat.

Het wrakingsverzoek is ingediend in een zaak van een demonstrante die op de publieke tribune van de gemeenteraad Zeist werd gearresteerd wegens verstoring toen zij protesteerde tegen de bouw van een gezinsgevangenis voor asielzoekers in Zeist.  Het verzoek wordt door de Hoge Raad behandeld op 29 oktober.

De Hoge Raad wil nu niet reageren omdat de wrakingskwestie onder de rechter is. “De wraking zal tijdens de zitting van de wrakingskamer inhoudelijk worden besproken,” licht woordvoerster Thea Tjeerdema toe.

Eerder stelde de voormalig advocaat en emeritus-hoogleraar Ulli Jessurun d’Oliveira de inzet van reservisten aan de kaak door een strafklacht in te dienen bij het Openbaar Ministerie. Die zaak werd geseponeerd omdat het belang van de rechtszekerheid volgens het OM zwaarder weegt dan het geheim van de raadkamer.

In een interview in Mr. noemde president Maarten Feteris van de Hoge Raad de reservisten belangrijk voor de eenheid van het recht.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven