Jonge privacyadvocaten verenigen zich

Delen:

Foto: Depositphotos

Voor privacyadvocaten met maximaal zeven jaar werkervaring is er binnenkort een eigen vereniging. Twee jonge privacyadvocaten, Ilse Baijens (Bronsgeest Deur Advocaten) en Kimberly Friesen (CMS), zijn bezig met de oprichting van de vereniging Jonge Privacy Advocaten Nederland (JPAN), met als doel jonge privacyadvocaten onderling kennis en ervaringen te laten uitdelen en te helpen bij het uitbreiden van hun netwerk.

Ilse Baijens (27) is sinds december 2016 advocaat bij Bronsgeest Deur Advocaten in Amsterdam. Ze adviseert Nederlandse en internationale bedrijven op het gebied van arbeidsrecht en medezeggenschap. Daarnaast richt ze zich op privacy en de impact ervan op de werkvloer.

Beperkt

Ilse Baijens
Ilse Baijens (Bronsgeest Deur Advocaten)
Baijens is lid van de Vereniging voor Jonge Arbeidsrecht Advocaten (VJAA) en de Vereniging Privacy Recht (VPR). Anders dan in het arbeidsrecht, waar voor jonge advocaten veel wordt georganiseerd, zijn de mogelijkheden voor jonge privacyadvocaten om kennis en ervaringen te delen in het privacyrecht volgens haar beperkt. “De VPR staat open voor iedereen die werkzaam is op het gebied van privacyrecht en organiseert veel interessante activiteiten, maar richt zich niet specifiek op advocaten.” Om lid te worden van de in mei 2019 opgerichte Vereniging Privacyrecht Advocaten VPR-A moeten advocaten zich vergaand hebben gespecialiseerd in privacyrecht en onder meer een specialisatieopleiding privacy- en gegevensbeschermingsrecht met goed gevolg hebben afgerond. “Voor jonge advocaten die zich met privacyrecht bezighouden was er nog niet echt iets.”

Laagdrempelig

Kimberley Friesen
Kimberly Friesen (CMS)

Baijens sprak hierover met Kimberly Friesen, die advocaat is in de praktijkgroep IP/TMC van CMS in Amsterdam. Samen besloten ze zoveel mogelijk advocaten aan te schrijven die zich in hun werk met privacy bezighouden. Op een door hen georganiseerde borrel kwamen vijftien advocaten af die zich met verschillende rechtsgebieden maar privacy als gemene deler bezighouden. Zo kreeg de vereniging vorm. “Met JPAN willen we een laagdrempelige vereniging bieden, met activiteiten waaraan iedereen makkelijk kan meedoen en waar peers elkaar kunnen ontmoeten.” Begin maart vindt de formele oprichting van JPAN plaats, waarvan Baijens en Friesen in ieder geval bestuursleden zullen zijn. “Komende weken zal bekend zijn wie de andere bestuurders zijn.”

Intervisiebijeenkomsten

Om de deskundigheid en het netwerk van haar leden te vergroten zullen onder meer lezingen en borrels worden georganiseerd. “Het idee is om vier keer per jaar een wat groter evenement te organiseren, en daarnaast verschillende kleinschaligere bijeenkomsten waar leden in kleine groepen ervaringen kunnen delen. Een jonge advocaat gaf bijvoorbeeld al aan dat hij graag eens aandacht zou willen voor de privacy van kinderen. Superleuk.”

Eerste event

Op 9 april vindt het eerste evenement plaats. Tijdens een informele bijeenkomst in Bar Bistro Belleami in Amsterdam gaan de jonge privacyadvocaten in gesprek met Sjoera Nas, senior adviseur bij Privacy Company, die onder meer ervaring heeft opgedaan bij de Autoriteit Persoonsgegevens, Bits of Freedom en XS4ALL. Geïnteresseerden kunnen zich tot 1 april aanmelden via contact@jongeprivacyadvocaten.nl.

Lees meer over:

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven