Judge Joyce en Rechter Jos gaan socialmediacursus geven

Het publieke debat, ook rondom gerechtelijke uitspraken en juridische discussies, speelt zich steeds vaker af op sociale media. Reden voor rechters Joyce Lie en Jos Vink om een cursus over socialemediagebruik door rechters, raadsheren en andere Rechtspraakmedewerkers te ontwikkelen.

Delen:

Depositphotos_249352052_S

Lie en Vink, allebei rechter bij de rechtbank Oost-Brabant, posten zelf al jaren regelmatig berichten op X en LinkedIn. Ze doen dat onder de respectievelijke namen Judge Joyce en Rechter Jos. In hun berichten wijzen ze vooral op rechterlijke uitspraken, met als doel het recht dichter bij het publiek te brengen.

Ze gaan de SSR-cursus, die de naam ‘Rechtspraak & sociale media’ draagt en die ze zelf hebben ontwikkeld, samen geven. De beoogde doelgroep van de cursus bestaat uit rechters, raadsheren, juridisch adviseurs en gerechtsjuristen. Maar, zo vermeldt de cursusomschrijving, daarnaast “is deze cursus ook geschikt voor medewerkers van communicatieafdelingen, die de opgedane kennis kunnen toepassen in de dagelijkse advisering van Rechtspraakmedewerkers over het gebruik van sociale media.”

Do’s en don’ts

Doel van de cursus is Rechtspraakmedewerkers beter in staat te stellen optimaal om te gaan met sociale media in relatie tot de uitvoering van hun vak. Het maatschappelijke debat via sociale media intensiveert al jaren, en juridische thema’s of actualiteiten zijn niet zelden onderwerp van gesprek.

“Bewustwording van de kansen en risico’s van het zichtbaar zijn op en het gebruik van sociale media” wordt dan ook concreet genoemd als een van de belangrijkste leerdoelen van de cursus. Ook beloven Lie en Vink hun cursisten praktische tips en adviezen, waaronder “do’s en don’ts bij het gebruik van sociale media”, mee te geven.

Klare taal

Tijdens de cursus wordt ook aandacht besteed het belang van ‘klare taal’, waarvoor Lie al jarenlang een warm pleitbezorger is (onder meer als jurylid van de Klare Taal Bokaal). Cursisten leren hoe ze – ook als ze niet op sociale media actief willen zijn – via het gebruik van klare taal in uitspraken toch ook een bijdrage kunnen leveren aan een goede beeldvorming over de Rechtspraak.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven