Partnerbijdrage van

Juridische kantoren samenvoegen: hoe maakt u van 1 + 1 = 3?

Delen:

Claudia Heemskerk, Operationeel Manager en Tom Jansen, Marketing Manager Lexxyn Groep: Bij het samenvoegen van advocaten- of notariskantoren komt nogal wat kijken. Het vraagt een goede voorbereiding en het kan soms lang duren voor de echte synergievoordelen merkbaar zijn. Als kennispartner voor de juridische praktijk zien wij kantoren regelmatig samenvoegen en delen wij graag onze tips en ervaringen:

 1. Informatie en dossiers samenvoegen
  Als twee organisaties samengaan kan dit ook betekenen dat alle informatie en oude dossiers met elkaar gedeeld gaan worden. De vraag is of dit altijd wenselijk is en of er delen van oude informatie afgeschermd moet worden. Dit kan middels een rechtenstructuur op bijvoorbeeld een netwerkschijf, maar als dossiers worden samengevoegd in kantoorsoftware is het verstandig hulp van uw softwareleverancier te vragen.
 2. Oude abonnementen controleren
  Synergievoordelen worden vooral behaald omdat er bijvoorbeeld inkoopvoordelen ontstaan. U dient dan natuurlijk niet te vergeten om diensten of abonnementen die overbodig worden op te zeggen of onder te brengen in een voordeliger contract. Houdt overigens oude domeinnamen wel aan, deze kunnen na het opzeggen namelijk geregistreerd worden door kwaadwillende en misbruikt worden.
 3. Samenvoegen van de administraties
  Er moeten vaak ook administraties worden samengevoegd of een hele nieuwe worden gestart. Een samengevoegde boekhouding bestaat niet alleen uit de eerder genoemde verplichtingen, maar ook uit debiteuren en onderhanden werk. Onderhanden werk van vóór de samenvoeging moet goed worden geadministreerd zodat inkomsten op de juiste manier geboekt worden. Hetzelfde geldt uiteraard ook voor debiteuren.
 4. Verantwoordelijkheid voor het archief
  Wanneer de archieven samengevoegd worden moet duidelijk blijven wie verantwoordelijk was voor de creatie van welk deel van het archief. Nu is dit met digitale informatie over het algemeen redelijk goed vast te stellen, maar door verplaatsingen kan dit snel onduidelijk worden. Het is daarom verstandig iemand aan te stellen die als “data stuart” op kan treden, iemand die waakt over data die geen duidelijke eigenaar meer heeft.
 5. Met welke software ga je verder?
  Ieder kantoor werkt waarschijnlijk met zijn eigen software. Ga je dan samen verder met een heel nieuw pakket, of blijf je bij het oude? Als er een pakket wordt gestopt moet de oude data worden geconverteerd naar het nieuwe of blijvende pakket. Deze conversie kan door de softwareleverancier van het te gebruiken pakket worden gedaan. Ook moet er gekeken worden naar de dossiernummering. Start er een nieuwe nummering? Moet de bron van dossiers nog herkenbaar zijn aan de nummering?
 6. Gaan jullie in de cloud werken?
  Op het gebied van automatisering moeten er keuzes gemaakt worden. Willen jullie met het nieuwe kantoor bijvoorbeeld zelf investeren in hardware om je software op te draaien, of willen jullie werken vanuit de cloud en per maand betalen? Hiervoor moeten er een aantal afwegingen gemaakt worden op het gebied van veiligheid, gebruiksgemak en toegankelijkheid van de ICT-omgeving.

Over dit laatste, de juiste keuzes over cloud en ICT, publiceerden wij het e-book: “To cloud or not to cloud – De juist ICT kiezen voor de juridische praktijk”. U kunt dit e-book nu kosteloos downloaden.

Delen:

De Lexxyn Groep verenigt diverse ICT-dienstverleners in de juridische sector. Door hun specifieke ervaring zijn zij uitstekend op de hoogte van uw bedrijfsprocessen en…

Meer berichten van partner

Scroll naar boven