CPO

“Juristen onderschatten hoeveel fouten je kunt maken in Duits-Nederlandse zaken”

Axel Hagedorn

Duitsland en Nederland zijn belangrijke handelspartners, maar hun rechtssystemen verschillen sterk. Kennis daarvan is noodzakelijk om fouten te voorkomen, stelt Axel Hagedorn, advocaat ondernemingsrecht en Duitse Rechtsanwalt.

Waarom is kennis van het Duitse en het Nederlandse rechtssysteem zo belangrijk?

“De verschillen tussen beide landen zijn groot. Juristen onderschatten dat vaak, is mijn ervaring. En zij onderschatten daarmee ook hoeveel fouten je in de praktijk kunt maken als je zonder de juiste kennis aan zaken werkt. Fouten die zeer grote consequenties kunnen hebben. Tijdens de Dag van de Duits-Nederlandse Rechtspraktijk gaan we daarom uitgebreid in op de verschillen tussen beide rechtssystemen.”

Kunt u voorbeelden noemen van de verschillen?

“In het arbeidsrecht is het verschil in opzeggen een mooi voorbeeld. Een Duitse werkgever kan een werknemer vrij eenvoudig per brief opzeggen. Is de werknemer het daar niet mee eens, dan moet hij binnen drie weken een dagvaarding uitbrengen bij het Arbeitsgericht, mits de onderneming meer dan tien werknemers heeft. Komt de werknemer niet in actie, dan is het ontslag rechtsgeldig tot stand gekomen. Ik heb meegemaakt dat een Nederlandse advocaat – onbekend met de Duitse regels – reageerde op een ontslagbrief met een voorstel om te onderhandelen over een vergoeding. Hij verzuimde om een dagvaarding in te dienen, zodat het ontslag na drie weken rechtsgeldig was en de werknemer met lege handen stond.”

Lees het volledige interview op verderdenken.nl.

Wilt u geen belangrijk juridisch nieuws meer missen?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over de auteur

CPO

CPO

Blijf scherp. Volg een CPO-cursus en laat u inspireren door onze topdocenten. Zij nodigen u uit om kritisch te zijn en verder te denken. Voor meer inzicht en een frisse blik.

Blijf scherp. Volg een CPO-cursus en laat u inspireren door onze topdocenten. Zij nodigen u uit om kritisch te zijn en verder te denken. Voor meer inzicht en een frisse blik.

CPO
Postbus 10520
6500 MB Nijmegen

T. 024 – 361 24 09
E. info@cpo.ru.nl
I. www.cpo.nl

Bekijk ons cursusaanbod