Juristen zijn onderhand klaar met X, ‘medium is verworden tot open riool’

X, voorheen Twitter, is lang niet meer zo sexy als in de beginjaren (het startte in 2006). Extremisten, radicalen, coronawappies en klimaatontkenners lijken de overhand te krijgen. Wie maar een beetje mainstream denkt, kan de volle laag krijgen van anonieme scheldende toetsenbordridders. Vinden juristen het daar nog wel gezellig?

Delen:

Juristen zijn onderhand klaar met X, ‘medium is verworden tot open riool’ - Mr. online
Foto: Depositphotos

Bij advocatenkantoor De Vos & Partners (180 volgers) zijn ze wel klaar met X, dat sinds de overname door Elon Musk ‘onbetrouwbaar’ is geworden. Dat vindt advocaat Margriet Koedooder. “Het platform is niet interessant meer en alleen gelijkgestemde, prettig of kwalijk gestoorde mensen lijken dit medium nog aantrekkelijk te vinden en te gebruiken. Wij als kantoor, medewerkers en ik persoonlijk plaatsen sinds medio 2020 er geen berichten meer op, ook al is mijn account nog wel vindbaar.” Koedooder merkt dat het op X steeds onfrisser wordt (“Ik kijk er nooit meer op”). “Tegenwoordig gebruik ik alleen nog LinkedIn.”

Die keuze is inmiddels ook gemaakt door notaris Jeroen Beijsens (283 volgers). Zijn kantoor Daamen De Kort Van Tuijl Notarissen (Tilburg) heeft nooit op Twitter gezeten, hijzelf wel. “Ik ben daar inmiddels anderhalf jaar vanaf, net als van Facebook. Ik heb nooit berichten geplaatst, maar vooral rondgesnuffeld. Twitter is naar mijn mening verworden tot een open riool. Daarom heb ik besloten er helemaal vanaf te gaan.”

Nuttig platform

Zover zijn nog niet alle juristen of juridische instellingen. De Raad van State gaat voorlopig nog door op X, zegt woordvoerder Pieter-Bas Beekman. “X blijft voor ons nog steeds een belangrijke informatievoorziening en ook een platform waarop we informatie kunnen delen.” Dat zijn bijvoorbeeld persberichten, uitspraken van de Afdeling bestuursrechtspraak en wetgevingsadviezen van de Afdeling advisering. “Er zitten nog relatief veel journalisten en opiniemakers op X en dan is het een nuttig platform om hen snel te informeren.” De Raad van State zit overigens ook op alternatieve platforms, zoals Mastodon en BlueSky. “We zijn daar nog niet erg interactief, we verkennen deze platforms nog.”

Scheldpartijen

Anoniem schelden op bijvoorbeeld uitspraken gebeurt nog steeds, zegt Beekman, maar we merken dat de reacties op onze posts op X sterk teruglopen, dus ook het gescheld.” De Raad van State heeft overigens nooit een voorzichtigere toon aangeslagen in hun tweets vanwege eventuele scheldpartijen of verwachte negatieve reacties. “Onze tweets zijn altijd kort en zakelijk van toon, dat hebben we nooit veranderd.” De Raad van State heeft op X ruim 25.000 volgens (“steady, niet groeiend”).

Eigen afweging

Bij Pels Rijcken (1.244 volgers) ‘volgen’ ze wel maatschappelijke discussies op X, en ze zien dat discussies verharden “en dat X dat laat gebeuren”. Woordvoerder Jouke Schaafsma: “Als advocatenkantoor nemen we op X niet deel aan het publieke debat over zaken van onze cliënten. Dat past niet bij onze rol. We zijn mede daardoor niet actief op X met bijdrages of reacties.” Enkele individuele medewerkers doen dat wel, soms ook vanuit hun academische werk. “We vinden dat zij daarin een eigen afweging moeten kunnen maken. Vanzelfsprekend volgen we de ontwikkelingen rond X en schatten we telkens samen opnieuw in of we de wijze waarop we omgaan met X aanpassen.”

Geen actief gebruik

X lijkt steeds minder in de advocatuur te leven, velen hebben het al – voor henzelf – doodverklaard. Allen & Overy (wereldwijd ruim 38.000 volgers) werkt aan de aanstaande fusie met Shearman & Sterling en is “op dit moment bezig met het ontwikkelen van onze social media strategie”. Bij De Brauw maken ze geen actief gebruik van X: “Wij houden slechts aanwezigheid om toegang te houden tot content.”

Gewend aan bagger

Actieve twitteraars in de advocatuur beginnen ook anders tegen X aan te kijken. Neem advocaat Simone ten Haaf (20.000 volgers), een jaar of acht aanwezig op X. Zij plaatst ‘vrij frequent’ berichten. “X is voor mij een soort dorpsplein waar altijd wel wat gebeurt en van alles wordt besproken. Ik vind het – los van de rottigheid die er steeds meer te vinden is – vaak grappig en ook leerzaam. En hartverwarmend, als in: een ongelofelijke hoeveelheid steun bieden (of dat nu mentaal of financieel is) als dat eens nodig is.” Zij merkt ook dat het steeds onfrisser wordt op X, “maar de meeste mensen zijn wél leuk en dat zie je ook duidelijk terug op het medium.” Af en toe krijgt zij ook ‘bagger’ naar aanleiding van berichten die zij plaatst “maar daar ben ik wel aan gewend en ik maak me daar niet zo druk over.” Zij is overigens niet anders of minder gaan tweeten om bagger te voorkomen.

Extra exposure

Cassatieadvocaat Sjef van Swaaij twittert sinds 2010 en plaatst berichten als hij een blog op zijn website heeft gezet. “In beginsel deed ik dat bij ieder blogbericht, de laatste maanden nog maar weinig.” Voor hem betekent X ‘extra exposure’. Dat X minder gezellig is geworden hoort hij wel van anderen, maar hij zit er te weinig op om dat zelf te kunnen beoordelen. Bagger krijgt hij niet: “Mijn blogberichten zijn apolitiek.” Hij tweet ook niet anders of minder om drek te voorkomen. Op zijn kantoor is er geen discussie of hij met X moet doorgaan of stoppen. Maar toch overweegt hij dat: “Maar ook vooral omdat exposure via LinkedIn toch echt het meest oplevert.”

LinkedIn

De Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak is enige tijd geleden gestopt met het account op X omdat – zo zegt woordvoerder Sandra Wewer – “de kwaliteit van dit platform dusdanig achteruit is gegaan, dat wij dit niet langer geschikt vonden voor onze eigen communicatie.”

Dat laatste speelt ook bij de Raad van State: X is niet het belangrijkste socialmediaplatform, dat is, zo zegt Beekman ‘by far’ LinkedIn (ruim 46.500 volgers, “sterk groeiend”). “Dat biedt de mogelijkheid om uitgebreidere berichten te posten waarin we uitspraken en adviezen nader kunnen duiden of toelichten. Daar zie je een onverminderde interactie en veel reacties op de vaste momenten in de week dat we publiceren – maandagochtend de adviezen en woensdagochtend de uitspraken. Dat helpt ons enorm in onze externe communicatie en onze arbeidsmarktcommunicatie.”

Beraden

Bij de Hoge Raad beginnen de twijfels toe te slaan. Er worden berichten op X geplaatst ter ondersteuning van de eigen nieuwsberichten die de Hoge Raad  op de site plaats. “Het medium wordt door veel journalisten gebruikt als alertering op ons nieuws”, zegt communicatieadviseur Jan Willem Jurg. “We reageren zelf niet op X-berichten die over onze uitspraken gaan, dus zijn verder niet actief. Niettemin beraden wij ons ook op het verder gaan met X.” Voor de medewerkers van de Hoge Raad is geen beleid opgesteld over het gebruik van X.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven