Justitie compenseerde onterecht gedetineerden

Delen:

Het Openbaar Ministerie heeft in de afgelopen anderhalf jaar in totaal 45.000 euro aan schadevergoedingen betaald aan 63 mensen die door een administratieve fout onterecht in de gevangenis hebben gezeten. Meestal zaten ze enkele dagen onterecht in de bak.

Dat heeft staatssecretaris Nebahat Albayrak (Justitie) aan de Tweede Kamer gemeld. De SP had haar schriftelijk om opheldering gevraagd over iemand die drie keer de gevangenis in moest voor hetzelfde strafbare feit. Volgens Albayrak zijn in deze zaak twee grote administratieve fouten gemaakt waardoor de veroordeelde twee keer onterecht vastzat, eerst veertig dagen en drie jaar later nog eens 49 dagen. Uit onderzoek is gebleken dat het om een “zeer uitzonderlijk incident” gaat, aldus Albayrak.

Justitie heeft de man excuses aangeboden en een schadevergoeding betaald. Hoeveel geld er in dit geval is betaald, meldt de staatssecretaris niet. Naast deze zaak zijn er tussen januari vorig jaar en eind juli dit jaar nog eens 63 schadevergoedingen toegekend aan mensen die door administratieve fouten onterecht vast hebben gezeten. Justitie probeert de systemen te verbeteren om de kans op nieuwe fouten zo klein mogelijk te maken, schrijft Albayrak. (Bron: ANP)

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven