Kabinet: Een rechtssysteem voor iedereen (2)

Delen:

Het kabinet ziet het als zijn taak “te zorgen dat er geen parallelle samenlevingen ontstaan waar mensen het recht in eigen hand nemen of een eigen rechtssysteem hanteren.’’ Dat schrijft minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie in een brief aan de Tweede Kamer, mede namens minister Eberhard van der Laan voor Wonen, Wijken en Integratie.

Een vorm van geschillenbeslechting over geloofskwesties of passend gedrag van moslims in bepaalde situaties waaraan betrokkenen zich vrijwillig onderwerpen, hoeft niet in strijd met onze openbare orde te zijn, aldus Hirsch Ballin. Maar “tegen dwang, ongeoorloofde druk of machtsmisbruik zal ik krachtig optreden’’, schrijft de bewindsman.

In zijn brief reageert hij op vragen vanuit de Tweede Kamer naar aanleiding van de mogelijke aanwezigheid van shariarechtbanken in Nederland. Het onderzoek daarnaar duurt naar verwachting nog tot medio volgend jaar. In afwachting daarvan stelt Hirsch Ballin al wel vast dat bepaalde elementen en interpretaties van de sharia (islamitische wetgeving), zoals de ongelijke positie van mannen en vrouwen, haaks staan op de kernwaarden van onze democratische rechtsstaat.

De bewindsman stelt verder dat in Nederland geen polygame huwelijken kunnen worden gesloten met een juridisch bindend karakter. Het kabinet laat momenteel onderzoek doen naar mogelijkheden om de strafbaarstelling van polygamie uit te breiden. De resultaten daarvan worden aan het einde van het jaar verwacht. (Bron ANP)

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven