Kantonrechtersformule onder de loep

Voldoet de kantonrechtersformule bij ontslag nog aan de eisen van de tijd? De arbeidscommissie van de Kring van kantonrechters kijkt of bepaalde aspecten van de formule moeten worden verfijnd of aangepast. Kees Wallis, kantonrechter in Breda, heeft dat dinsdag bevestigd. In het najaar verwacht hij daarover een besluit.

De kantonrechters hanteren de formule om te bepalen hoe hoog de vergoeding moet zijn die een werknemer na ontslag meekrijgt. Doorgaans komt die neer op een maand salaris per gewerkt jaar. Veertigplussers krijgen anderhalve maand en vijftigers twee maanden per jaar.

De formule, die dateert van 1998, wordt regelmatig geëvalueerd en is enkele malen aangepast, aldus Wallis. Nu kijkt de commissie of de leeftijdscriteria aanpassing behoeven. De arbeidsmarkt is veranderd, de arbeidsdeelname van ouderen is toegenomen en de samenstelling van de bevolking verandert. Tegen dat licht moet worden bekeken of de criteria nog passend zijn. Wallis, een van de vijf leden van de arbeidscommissie, wil niet vooruitlopen op de uitkomsten van de evaluatie. ‘Het kan alle kanten uitgaan.’

Ook wordt naar de pensioenleeftijd gekeken. Tot nu toe wordt daarvoor 65 jaar als grens genomen. Een vergoeding kan niet hoger zijn dan iemand zou hebben verdiend tot aan zijn 65ste. Maar meer mensen werken door en de commissie kijkt of hier aanpassing nodig is.

Een ander punt van aandacht is de financiële toestand van het bedrijf dat iemand ontslaat. Vanuit het bedrijfsleven, met name het midden- en kleinbedrijf, is kritiek geuit dat de kantonrechter daar te weinig rekening mee houdt, aldus Wallis. De commissie onderzoekt of scherper omschreven kan worden wat voor materiaal de kantonrechter van het bedrijf wil hebben om daarover een goed oordeel te kunnen vellen.

In het najaar legt de commissie haar aanbevelingen voor op de vergadering van de Kring van kantonrechters. Eventuele veranderingen zullen niet voor januari 2009 van kracht worden. Maar het kan ook zijn dat de commissie adviseert niets te veranderen, aldus Wallis.

Minister Piet Hein Donner van Sociale Zaken wil het ontslagrecht versoepelen en de ontslagvergoeding beperken tot maximaal een jaarsalaris. Maar de regeringscoalitie kon het niet eens worden over de vereenvoudiging van het ontslagrecht.

Bron: ANP

{mosgoogle}

{mosmodule module=Laatste nieuws}

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven