KBvG en e-Court naar Gerechtshof Amsterdam

Delen:

De Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG) en e-Court zullen een procedure starten bij het Gerechtshof te Amsterdam om duidelijkheid te verkrijgen over de betekenis van artikel 2 van de Gerechtsdeurwaarderswet.

Deze duidelijkheid is wenselijk omdat de meningen verdeeld zijn over de vraag of een oproepingsexploot voor een procedure bij e-Court gezien kan worden als een ambtshandeling van de gerechtsdeurwaarder. De KBvG zegt in een persbericht waardering te hebben voor het feit dat e-Court de toegevoegde waarde van een procesinleiding per deurwaardersexploot inziet. Henriëtte Nakad, voorzitter van e-Court, benadrukt in hetzelfde bericht: “De rol van de gerechtsdeurwaarder als ambtenaar waarborgt het beginsel van hoor en wederhoor. Dit is een fundamenteel beginsel van een eerlijk proces.”

De KBvG benadrukt dat zij in beginsel positief staat en mee wil denken over initiatieven die de rechtspraak kunnen ontlasten en die kostenbesparend kunnen werken. De KBvG heeft daartoe ook voorstellen gedaan richting het Ministerie van Veiligheid en Justitie. In hoeverre de KBvG het initiatief e-Court in de toekomst zal ondersteunen, zal afhangen van een nader onderzoek dat het bestuur heeft ingesteld onder de leden. Het bestuur van de KBvG heeft haar leden verzocht om vragen in te dienen over het initiatief e-Court.

In november vorig jaar barstte de discussie over de oproepingsexploot al los. Met deze procedurele stap hopen de organisaties een eind aan deze discussie te maken.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven