KBvG stelt weerbaarheidscoördinator aan als reactie op steeds meer geweld

De Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG) heeft onlangs een eigen weerbaarheidscoördinator aangesteld. Gerechtsdeurwaarders krijgen steeds meer te maken met onveiligheid bij het uitoefenen van hun werk.

Delen:

KBvG stelt weerbaarheidscoördinator als reactie op bedreigingen en geweld - Mr. online
Krav maga (foto: Depositphotos)

Gerechtsdeurwaarders worden steeds vaker geconfronteerd met fysiek en verbaal geweld, bedreigingen, aanvallen, stalking of doxing. Dit laatste is het verzamelen of delen van persoonsgegevens van iemand om die persoon te intimideren (dit is sinds 1 januari 2024 strafbaar). Zo waren er in 2022 716 agressiemeldingen, tegenover 445 een jaar eerder, blijkt uit het jaarverslag van de KBvG. De beroepsorganisatie houdt sinds 2015 het aantal meldingen bij. Uit een enquête onder de leden blijkt dat de meldingen over het algemeen in te delen zijn in vier categorieën: telefonisch of via de e-mail schelden en/of bedreigen, fysiek (ter plaatse of op kantoor) schelden en/of bedreigen, fysiek geweld gebruiken en dreigen met zelfmoord. De afgelopen jaren zijn gerechtsdeurwaarders gegijzeld, fysiek mishandeld en bedreigd met (vuur)wapens.

Weerbaarheidscoördinator

Om daarop een antwoord te formuleren heeft de KBvG Mario Loeffen als weerbaarheidscoördinator aangesteld. Hij gaan aan de slag om gerechtsdeurwaarders en kantoorpersoneel weerbaarder te maken. Loeffen zal een centrale rol spelen bij het ontwikkelen en implementeren van trainingen die niet alleen gerechtsdeurwaarders, maar ook telefonische medewerkers en baliepersoneel van gerechtsdeurwaarderskantoren voorbereiden op verschillende uitdagingen in hun dagelijkse werkzaamheden.

Proactiviteit cruciaal

“Gerechtsdeurwaarders en hun teams bevinden zich soms in extreme situaties”, zegt Loeffen op de website van de KBvG. “Hoewel we agressie en geweld niet altijd kunnen voorkomen, is het als deurwaarder cruciaal om proactieve maatregelen te overwegen en voorbereid te zijn op mogelijke escalaties. In een tijd waarin het motto ‘dit hoort erbij’ niet langer volstaat, wil ik bijdragen aan een cultuur van preventie en samenwerking door opvolging.”

Adrenalinejunk

Loeffen noemt zichzelf ‘adrenalinejunk’. Eerder in zijn loopbaan was hij (persoons)beveiliger, hij overwoog zelfs om stuntman te worden en dienst te nemen in het Franse vreemdelingenlegioen. Hij verzorgde vechtsporttrainingen zoals Muay-Thai en Pancrase, later ‘straatsystemen’ zoals Kapap (een voorloper van Krav Maga), Armed Combat and Tactics (mes-vecht-systeem) en nog later Close Quarter Fighting System: het grof uitschakelen van je tegenstander is ook echt grof, schrijft hij op zijn persoonlijke pagina van trainingsbureau Edge Solutions. Nadien volgde hij de opleiding tot Register Docent Gevaarsbeheersing en mag nu de titel RDG achter zijn naam zetten. Hij verzorgt sinds 2008 bedrijfstrainingen voor onder andere gerechtsdeurwaarders.

Meer weten over deze organisatie(s)?

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven