Kick-off project nieuwe rechteropleiding

Delen:

“Een project dat gaat over de toekomst van de Rechtspraak.” Met deze woorden gaf Simone Roos, lid van de Raad voor de rechtspraak, afgelopen woensdag bij SSR in Utrecht het startschot voor de opbouw en inrichting van een nieuw ‘opleidingshuis’ voor rechters. De Raad voor de rechtspraak heeft SSR opdracht gegeven tot het ontwikkelen van een nieuwe rechteropleiding waarmee met ingang van volgend jaar alle toekomstige rechters en raadsheren worden opgeleid.

Rosa Jansen, voorzitter Collega van Bestuur van SSR: “De traditionele raio- en rio -opleiding komen op termijn te vervallen nadat de laatste raio’s en rio’s zijn uitgestroomd. Er gaat worden nagedacht over de vormgeving van een opleiding die de komende 50 jaar weer de beste van Europa is. Uitgangspunt is dat elke nieuwe rechter en raadsheer, hoeveel ervaring ook, een opleiding krijgt welke is afgestemd op het individuele niveau, tempo en behoefte en dat betrokkenen in de opleiding hen op hun talenten aanspreken.”

De huidige opleiding voor rechterlijke ambtenaren in opleiding (raio’s) is na 55 jaar aan vervanging toe, vindt de Raad. De Raad voor de rechtspraak neemt zelf in samenspraak met het veld onderwerpen als werving, selectie en referentieprofielen onder de loep. De herziening betekent niet dat de veelgeprezen raio-opleiding achteloos terzijde wordt geschoven. Waardevolle elementen uit de raio- en rio-opleiding worden meegenomen naar de nieuwe opleiding. “We gaan het anders organiseren, maar behouden het goede”, aldus Roos.

Rol SSR

De opleiding tot rechter zal niet (meer) hetzelfde zijn als die tot officier van justitie (die vorm wordt gegeven door het College van procureurs-generaal). Roos: “We doen het niet meer geheel samen, maar zullen nog wel in de opleidingen samenwerken waar mogelijk.” Jansen valt haar bij: “SSR wil de verbinding vormen tussen Openbaar Ministerie en Rechtspraak en is ook bij beide projecten betrokken.”

SSR heeft de verantwoording voor de verdere uitwerking van het project. Mr. Annemiek Huigen, senior rechter bij de rechtbank Amsterdam, is tijdelijk bij SSR gedetacheerd als projectleider. Zij wordt bijgestaan door een projectteam, deelprojectleiders en een begeleidingscommissie, bestaande uit diverse vertegenwoordigers uit de rechterlijke macht, de Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak en het Openbaar Ministerie. Het is de intentie van SSR om succesvolle onderdelen van het programma SSR NEXT, waarmee dit jaar onder verantwoordelijkheid van directeur Opleidingen mr. Diederik Greive, onder meer nieuwe moderne onderwijsvormen worden geïntroduceerd, direct te implementeren in het project.

e-learning

Didactische vernieuwingen, zoals e-learning, een digitale leeromgeving en modules die aansluiten op individuele behoeften zullen niet alleen een flexibele instroom mogelijk maken, maar halen ook optimaal rendement uit de personen die worden opgeleid. Toekomstige rechters en raadsheren kunnen daardoor allemaal terecht bij hetzelfde opleidingshuis, ongeacht hun achtergrond en ervaring, op het moment dat ze in dienst treden bij een rechtbank of gerechtshof. Het niveau dat de betrokkenen moeten bereiken staat vast, maar de weg daar naartoe kan voor iedereen anders zijn. De maximale opleidingsduur wordt vier jaar.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven