Taalprijs voor ‘glasheldere uitspraak’ over trainingscomplex FC Utrecht

Bestuursrechter Koen de Meulder en gerechtsjurist Marianne van der Knijff (rechtbank Midden-Nederland) hebben de KlareTaalbokaal 2020/2021 gewonnen. Zij schreven de meest begrijpelijke uitspraak in deze periode. Het College van Beroep voor het bedrijfsleven kreeg een aanmoedigingsprijs.

Delen:

foto Klaretaalbokaal-a48e7f1b
De winnaars (foto: rechtbank Midden-Nederland)

De winnende uitspraak gaat over een geschil tussen amateurvoetbalclub EDO (Eenheid Doet Overwinnen), FC Utrecht en de gemeente Utrecht. Vanwege ruimtetekort wil FC Utrecht een nieuwe trainingslocatie bouwen, op de gemeentelijke voetbalvelden waar EDO al ruim twintig jaar voetbalt. Het college van B&W geeft hier een vergunning voor; ook mag een boom op het terrein worden gekapt. EDO vreest het trainingsschema niet meer rond te krijgen en is bang voor parkeerproblemen. De club vraagt de voorzieningenrechter om FC Utrecht te verbieden met de bouw te starten. Zonder succes; de rechter vindt de belangenafweging van de gemeente redelijk.

Duidelijke opbouw

De jury roemt de duidelijke opbouw van de uitspraak, duidelijk gericht op de leden van EDO: een heldere inleiding waarna direct de uitkomst volgt, tussenkopjes die het verhaal in het kort vertellen. Ook de “verhalende en ongekunstelde schrijfstijl, waardoor de lezer als vanzelf door de tekst wordt geleid” valt in de smaak. “Koen de Meulder en Marianne van der Knijff zijn erin geslaagd hun oordeel glashelder uit te leggen”, zei juryvoorzitter Dineke de Groot, president van de Hoge Raad, bij de uitreiking van de bokaal.

32 uitspraken genomineerd

Voor de prijs, die sinds 2017 wordt uitgereikt, waren 32 uitspraken uit de jaren 2020 en 2021 genomineerd. Omdat de bekroning van de beste uitspraak uit 2019 (ook afkomstig van de rechtbank Midden-Nederland) door corona moest worden uitgesteld, besloot de jury nu één bokaal over twee jaar uit te reiken.

Aanmoedigingsprijs

Het College van Beroep voor het bedrijfsleven kreeg van de jury een aanmoedigingsprijs. Deze instantie was voor het eerst genomineerd, met maar liefst vier technisch vaak lastige uitspraken. Dit voorjaar is bij het CBb een taalproject begonnen; persvoorlichter Celeste de Wit vertelde toen aan Mr. dat het in veel van de zaken die bij het CBb dienen een uitdaging is om geschilpunten en oordeel voor niet-juristen begrijpelijk te verwoorden.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven