Nu ook ‘klare taal’ bij het CBb

Nadat elders in de Rechtspraak al diverse initiatieven op het gebied van begrijpelijke taal zijn ontplooid, is nu ook het College van Beroep voor het bedrijfsleven hiermee bezig. De hoogste economische bestuursrechter vindt dat zijn uitspraken voor het publiek begrijpelijk en toegankelijk moeten zijn.

Delen:

beeld: Depositphotos

Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) heeft een uitspraak gepubliceerd die een andere structuur en stijl heeft dan gebruikelijk. De tekst van de uitspraak is vrij kort en bevat kopjes als ‘Inleiding en samenvatting’, ‘Het wettelijk kader dat van toepassing is’ en ‘Hoe nu verder?’. De uitspraak is onderdeel van een taalproject dat het CBb is begonnen om een bijdrage te leveren aan de toegankelijkheid voor het brede publiek.

Trend in de Rechtspraak

Met het initiatief volgt het CBb een trend die al langer gaande is in de Rechtspraak (zie ook dit artikel dat Mr. eerder schreef). Sinds 2017 wordt landelijk de Klare Taal Bokaal uitgereikt aan de schrijvers van de begrijpelijkste uitspraak van het jaar. De Hoge Raad heeft het project Helder Recht en bij de Raad van State wordt onder de noemer Heerlijk Helder gewerkt aan het duidelijk(er) formuleren van teksten. Het CBb kan zich met Het Taalproject nu ook in dit rijtje scharen.

Trainingen

Het Taalproject richt zich op de structuur en het taalgebruik in de uitspraken van het CBb. In een later stadium zullen ook de brieven die het CBb verstuurt onder de loep worden genomen. Om Het Taalproject tot een succes te maken, worden trainingen georganiseerd voor alle rechters en juridisch medewerkers door neerlandica Geerke van der Bruggen. Hierin wordt gekeken hoe uitspraken kunnen worden ‘vertaald’ en logisch worden gestructureerd, zodat zij beter te begrijpen zijn en de lezer door de uitspraak heen wordt geleid.

Vertaalslag

Voor het CBb is het maken van deze vertaalslag nog niet zo eenvoudig, vertelt persvoorlichter Celeste de Wit: “De zaken die bij het CBb terechtkomen zijn vaak ingewikkeld en hebben bijvoorbeeld betrekking op technische regels of complexe wetgeving, zoals bij telecomzaken of mededingingsgeschillen, maar ook bij fosfaatrechtzaken het geval is. De uitdaging om geschilpunten en oordeel voor bijvoorbeeld niet-juristen begrijpelijk te verwoorden, is in dat soort zaken groot.”

Winst

Dat geeft ook meteen aan wat voor winst er met Het Taalproject te behalen valt, aldus De Wit. “In zaken waar particuliere ondernemers partij zijn zonder dat zij een advocaat hebben, zoals in de fosfaatzaken vaak het geval is, is het belang dat de uitspraken begrijpelijk zijn duidelijk voelbaar. Ook in zaken waarin door professionele procespartijen wordt geprocedeerd, is dat belang er. Uiteindelijk moeten de partijen en ook het bredere publiek en de pers de uitspraak kunnen volgen, om zo een gefundeerd oordeel te kunnen vormen over de rechtvaardigheid ervan.”

Livestreams

Inmiddels wacht het CBb een volgende stroom aan zaken waarin particuliere ondernemers partij zijn. Tijdens de coronacrisis hebben veel ondernemers een Tegemoetkoming Vaste Lasten gekregen. Zaken over al dan niet terechte terugvordering hiervan beginnen langzaam door te sijpelen naar het CBb. Het is direct een goede test voor Het Taalproject. En wellicht kan het publiek dat meteen ervaren door mee te kijken naar een ‘TVL-zaak’: het CBb wil om de toegankelijkheid te vergroten ook post corona livestreams van zittingen blijven inzetten.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven