Juridisch nieuws Notariaat

KNB bepleit overleg identificatiemiddelen

Depositphotos_208667714_s-2019
beeld: Depositphotos

De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) pleit voor een koepeloverleg voor alle aanbieders van identificatiemiddelen.

Voor een snelle en goede ontwikkeling van identificatiemiddelen is goede communicatie essentieel volgens de KNB. De organisatie is zelf bezig met de ontwikkeling van NotarisID. NotarisID is een elektronisch identificatiemiddel dat in de toekomst kan worden gebruikt bij digitale notariële aktes. Digitale identificatie en digitale ondertekening moeten op veilige wijze plaatsvinden; daarbij speelt authenticatie door middel van een veilig digitaal instrument een belangrijke rol.

Toelatingseisen

Om tot goede communicatie op dit gebied te komen heeft de KNB het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) geadviseerd een koepeloverleg in te richten voor alle aanbieders van identificatiemiddelen. Dit overleg moet onder andere onduidelijkheden rond aanvragen tot toelating tot de lijst van leveranciers van vertrouwensdiensten wegnemen. Private leveranciers zoals de KNB willen graag zo snel mogelijk weten aan welke toelatingseisen zij moeten voldoen, zodat zij daarop kunnen inspelen.

Wet digitale overheid

Over anderhalve week vindt in de Tweede Kamer de plenaire behandeling van de Wet digitale overheid plaats. Ter voorbereiding daarop heeft de KNB de commissieleden een brief met een aantal overwegingen gestuurd. Zij gaf daarin ook te kennen dat zij zich zorgen maakt over de onduidelijke status en het kwaliteitsniveau van de verschillende instanties die zorgen voor toezicht op en handhaving van de identificatiemiddelen.

Wilt u geen belangrijk juridisch nieuws meer missen?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over de auteur

redactie Mr.

redactie Mr.

Recente vacatures

Recente vacatures