Kruisbenoemingen een feit, eerste drie staatsraden benoemd in de Hoge Raad

De Wet amicus curiae en kruisbenoemingen heeft z’n beslag gekregen: drie staatsraden zijn benoemd tot raadsheer in buitengewone dienst bij de Hoge Raad.

Delen:

Kruisbenoemingen een feit, eerste drie staatsraden benoemd in de Hoge Raad - Mr. online
Beeld: Depositphotos

De ministerraad heeft vrijdag 11 maart ingestemd met de benoeming van drie raadsheren in buitengewone dienst bij de Hoge Raad: Kees Borman, Jaap Polak en Hanna Sevenster. Zij zijn werkzaam als staatsraad in de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Als raadsheer in buitengewone dienst zullen zij ook kunnen deelnemen aan de rechtspraak van de Hoge Raad.

Rechtseenheid

Deze ‘kruisbenoemingen’ zijn mogelijk op basis van de Wet amicus curiae en kruisbenoemingen, die op 1 juli 2021 in werking is getreden. Bedoeling van die wet is het bevorderen van de rechtseenheid in de rechtspraak in het bestuursrecht. Het bevorderen van de rechtseenheid en de rechtsvorming is een taak van de Hoge Raad, maar die is alleen in het civiele recht en het strafrecht de enige hoogste rechter. Binnen het bestuursrecht is de Hoge Raad één van de vier hoogste bestuursrechters. De Hoge Raad doet daarin het belastingrecht en voor een beperkt deel van het sociaalzekerheidsrecht en het economisch bestuursrecht. Het sociaalzekerheidsrecht is verder, met het ambtenarenrecht, ondergebracht bij de Centrale Raad van Beroep. Het College van Beroep voor het bedrijfsleven is hoogste bestuursrechter voor het economisch bestuursrecht en de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State is dat voor het algemeen bestuursrecht, het omgevingsrecht en het vreemdelingenrecht. Kruisbenoemingen fungeren als een van de middelen om de rechtseenheid in de rechtspraak in het bestuursrecht te bevorderen.

Omgekeerde

Het is voor het eerst dat staatsraden van de Afdeling bestuursrechtspraak als raadsheer in buitengewone dienst gaan deelnemen aan het werk van de Hoge Raad. Het omgekeerde kon al eerder. Aan het werk van de Afdeling bestuursrechtspraak wordt al vele jaren een bijdrage geleverd door staatsraden in buitengewone dienst die hun hoofdfunctie hebben in de Hoge Raad, zoals op dit moment de president van de Hoge Raad Dineke de Groot, en de raadsheren Maarten Feteris, Robert Jan Koopman, Carla Sieburgh en Nastja van Strien. Ook de presidenten van de Centrale Raad van Beroep en het College van Beroep voor het bedrijfsleven zijn qualitate qua staatsraad in buitengewone dienst bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven