Kunstmatige intelligentie voorspelt arrest

Delen:

Beeld bij Kuntmatige intelligentieMet de hulp van kunstmatige intelligentie kunnen wetenschappers uitspraken van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens voorspellen. Een systeem van kunstmatige intelligentie heeft gegevens van zeshonderd rechtszaken geanalyseerd en kan in 79 procent van de gevallen de uitspraak van het Hof juist voorspellen. De resultaten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift PeerJ Computer Science.

De onderzoekers willen het systeem gebruiken om patronen te herkennen in de uitspraken. Ze verwachten niet dat de computer rechters of advocaten kan vervangen. Het computersysteem kreeg beschrijvingen van zaken voorgeschoteld. Die beschrijvingen bestaan uit onder meer een samenvatting van de juridische argumenten, de voorgeschiedenis van de zaak en de relevante wet- en regelgeving. Het systeem zocht daarop patronen in de data om een uitspraak te voorspellen in relatie tot de beschikbare bewijsstukken en de Europese regels die mogelijk zijn overtreden.

Uit de analyses van het systeem bleek dat er volgens de rechters veel eerder mensenrechten waren geschonden bij zaken over omstandigheden in gevangenschap dan in zaken over de lengte van een gevangenisstraf. Hof baseert vaker uitspraken op basis van de feiten in de zaak dan op de juridische argumenten.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven