Legal Leadership Conference: ‘Business as unusual’

Delen:

Legal Leadership ConferenceHoe gaan bedrijfsjuristen om met ingrijpende veranderingen in hun bedrijf? Dat was het onderwerp van Voxius’ traditionele Legal Leadership Conference, dit keer onder de titel ‘Business as unusual’, die afgelopen donderdag werd gehouden in de Amsterdamse Poort, het hoofdkantoor van ING. De zestig aanwezigen – General Counsels en advocaten – kwamen bijeen om van elkaar te horen hoe zij omgaan met grote veranderingen in hun bedrijf en hoe de advocatuur daarbij adequate ondersteuning kan bieden.

De conferentie was georganiseerd door ING, Voxius en Clifford Chance en werd geleid door Yoeri Albrecht, jurist en directeur van De Balie in Amsterdam. Voor de conferentie was een viertal sprekers uitgenodigd die ieder een inkijkje gaven in de vaak complexe vraagstukken waarmee zij zich geconfronteerd zagen bij grote veranderingen in hun organisatie.

Het spits werd afgebeten door gastheer Jan-Willem Vink, General Counsel van ING, die vertelde dat na de val van Lehman Brothers eigenlijk niets meer ‘usual’ was in zijn dagelijkse praktijk. Na de verkregen staatssteun verplichte de Europese Commissie ING om aanzienlijke bedrijfsonderdelen af te stoten. Vink en zijn collega’s zijn nauw betrokken bij deze operatie Readiness, die onder andere voorziet in de ontvlechting en afstoting van de assurantie- en investment management-poot in de Verenigde Staten en in Eurazië, en de twee beursgangen van die onderdelen.

Niet minder indrukwekkend was het verhaal van Guido Dierick, General Counsel van chipfabrikant NXP.  Hij maakte mee hoe NXP als bedrijfsonderdeel van Philips door Philips werd verkocht aan een private equity-huis en hoe onmiddellijk daarop door schrandere specialisten van die organisatie het typische private equity-beleid werd ingevoerd: remodel, reshape, refocus en cash. En daar bleef het niet bij. Inmiddels heeft hij ook een beursgang begeleid; een deel van de aandelen is nu genoteerd aan de Nasdaq.

Uit een heel ander vaatje tapte de Brit Ian FitzSimons, sinds een tiental jaren General Counsel van drankenhandel Pernod Ricard in Parijs. Hij richtte zich vooral op de verschillen die hij zag toen zijn voormalige werkgever Seagram werd overgenomen door het relatief kleine en typisch Franse Pernod Ricard. Om hem enigszins voor te bereiden op zijn overstap van Seagram naar Pernod Ricard kreeg FitzSimons van zijn baas het nuttige boekje ‘French or foe?’. De verschillen tussen de twee bedrijfsculturen was groot volgens hem. Ook de rol van de Franse in-house juristen bleek sterk te verschillen van de rol die juristen in Angelsaksische bedrijven spelen. Hij was bijvoorbeeld verbaasd dat bij de overname van Seagram geen jurist van Pernod Ricard betrokken was en dat die overname werd begeleid door advocaten die werden aangestuurd door financiële mensen van het bedrijf. Inmiddels is Pernod Ricard door twee latere overnames een van de grootste spelers op de mondiale drankenmarkt geworden en is de rol van de bedrijfsjurist volgens FitzSimons nu ongeveer dezelfde als die in Angelsaksische ondernemingen.

Tot slot was het woord aan Thijs Alexander, partner van Clifford Chance, en gespecialiseerd in fusies en overnames, kapitaalmarkt en private equity. Hij stond stil bij de mondiale trends in het bedrijfsleven, zoals de ‘tsunami van regelgeving’ zoals hij het noemde, en de rol die de advocaat daarin kan vervullen. Hij zag de toegevoegde waarde van een advocaat onder andere in een sterk ontwikkelde kennis van de sector waarin een cliënt actief is. Een sector-focus stelt de advocaat in staat om tijdig trends en ontwikkelingen in een sector te onderkennen en zijn cliënten in die sector vervolgens deskundig terzijde te staan bij het ontwikkelen van passende maatregelen.

Na deze inspirerende verhalen en een korte paneldiscussie was het tijd voor de borrel. Klik voor de foto’s hier.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven