Legalisering cannabis mag

Delen:

Beeld bij Buiten rechteLegalisering van teelt en handel van cannabis voor recreatief gebruik is mogelijk volgens het internationaal recht. Overheden kunnen dit toestaan op basis van de mensenrechtenverplichtingen. Dat blijkt uit onderzoek van de juristen Piet Hein van Kempen en Masha Fedorova van de Radboud Universiteit, in opdracht van 27 gemeenten.

Pleidooien voor gereguleerd toestaan van teelt en handel van recreatieve cannabis worden vaak gebaseerd op argumenten die samenhangen met de individuele- en volksgezondheid, de veiligheid van burgers en criminaliteitsbestrijding: de zogenoemde positieve mensenrechtenverplichtingen. Tot op heden is echter nooit bekeken wat dit juridisch betekent voor het legaliseren van cannabis. Internationaal recht en cannabis II is de eerste studie naar dit onderwerp.

Uit het onderzoek van Van Kempen en Fedorova blijkt dat staten verplicht kunnen worden tot het gereguleerd toestaan van cannabisteelt en ‑handel wanneer dit mensenrechten beter beschermt dan een totaal verbod op drugs, zoals vastgelegd in de drugsverdragen.

Ook beantwoorden de onderzoekers een andere cruciale vraag bevestigend: staten moeten internationaalrechtelijk prioriteit geven aan hun positieve mensenrechtenverplichtingen boven hun verplichtingen uit de drugsverdragen.

In een eerdere studie concludeerden Van Kempen en Fedorova dat de VN-drugsverdragen geen ruimte bieden voor het gereguleerd toestaan van cannabisteelt voor recreatief gebruik. Hun nieuwe onderzoek biedt dus een nieuw perspectief op basis van de mensenrechten.

Gereguleerde legalisering kan alleen onder vijf voorwaarden:

  1. Er moet sprake zijn van een belang waarvan mensenrechten bescherming vereisen.
  2. De staat moet aannemelijk maken dat het gereguleerd toestaan van cannabisteelt en ‑handel tot een effectievere mensenrechtenbescherming zal leiden.
  3. De beslissing tot zodanige regulering moet maatschappelijk draagvlak hebben en op nationaal democratische besluitvorming steunen.
  4. Er moet sprake zijn van een gesloten systeem zodat het buitenland geen nadeel van de regulering ondervindt.
  5. De staat is verplicht een actief ontmoedigingsbeleid van cannabisgebruik te voeren.

Een staat die aan deze voorwaarden kan voldoen, mag mensenrechtenverplichtingen prioriteit geven boven daarmee conflicterende verplichtingen onder de VN-drugsverdragen.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven