Lexence wil meer vrouwelijke partners

Delen:

Beeld bij Lexence man vrouwAdvocaten- en notarissenkantoor Lexence wil dat over vijf jaar twintig procent van de partners vrouw is. Lexence heeft zich aangesloten bij het Charter Talent naar de Top. “Daarmee laat Lexence zien dat het serieus werk maakt van een gelijkmatiger verdeling van vrouwelijke en mannelijke partners,” zegt het bedrijf in een persbericht.

Op dit moment zijn bij Lexence slechts twee van de 27 partners vrouw: dat is 7,5 procent. Lexence zegt dat bij vrijwel alle advocatenkantoren de man-vrouwverhouding aan de top behoorlijk scheef is. “Maar ondernemingen met een goede man-vrouwbalans presteren beter,” betoogt managing partner Peter Reinders. “Dat is een belangrijke reden om vaart te zetten achter het streven naar meer vrouwelijke partners.”

“We laten kansen liggen,” vervolgt Reinders. “Veel legal counsel en coo’s bij onze klanten zijn succesvolle vrouwen, die werken graag en goed met vrouwelijke advocaten. Wat ook zeker meespeelt: we nemen drie keer zoveel vrouwen als mannen aan als stagiaires en in de negen jaar daarna verdwijnen ze bijna allemaal voordat ze partner worden. We recruteren, leiden op en stoppen veel energie in de ontwikkeling van onze collega’s, daar willen we graag meer resultaat van zien.”

HR-manager Noor van Genugten van Lexence is aan de slag gegaan met het Charter. Bewustwording binnen kantoor over de verschillen tussen mannen en vrouwen is volgens Van Genugten de eerste stap. Volgens haar wordt er te weinig gezocht naar de specifieke kwaliteiten die vrouwelijke partners meebrengen. “De verschillen tussen mannen en vrouwen worden vaak als negatief beoordeeld. Zonde, want de toegevoegde waarde van een evenwichtige man-vrouwverdeling is enorm. Het is wat generaliserend, maar vrouwen kijken anders naar dingen.”

Sandra Lutchman, directeur van de Stichting Talent naar de Top (dat sinds 1 september de D&I company heet), kan talloze voorbeelden noemen van bedrijven die succesvol zijn dankzij een betere verdeling van mannen en vrouwen. De wereld is zoveel complexer geworden dan dertig jaar geleden. Dan is het niet handig als een homogene groep de beslissingen neemt.” Dat Lexence economisch gezien goed presteert, maakt haar overtuiging er niet minder om. “Als je niet goed omgaat met het talent in je organisatie en iemand na vier jaar alweer vertrekt, kost dat geld.” Lutchman zei in september 2015 dat het aandeel van vrouwen in de top van grote advocatenkantoren de vrouwen groter is dan in de rest van het bedrijfsleven.

Lutchman zal Lexence in woord en daad bijstaan bij het halen van de targets. Ze maakt een businesscase die uitwijst wat diversiteit oplevert. Ook is er een checklist beschikbaar zodat deelnemers een goed inzicht krijgen in hun situatie en een FAQ waarmee kritische vragen worden ondervangen. “We monitoren elk jaar de Charterondertekenaars waardoor ze weten hoe ze zich kwalitatief en kwantitatief ontwikkelen op man/vrouw-diversiteit,” zegt Lutchman. “Ook koppelen we onze ondertekenaars aan elkaar, om ervaringen uit te wisselen.”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven