Topadvocatuur redelijk vrouwvriendelijk

Delen:

Beeld bij Advocatuur vrouwvriendelijkHet opmerkelijke besluit van advocatenkantoor Stibbe om het vaderschapsverlof te verruimen naar tien dagen werpt de vraag op hoe vrouwvriendelijk de Nederlandse topadvocatuur eigenlijk is. Het antwoord is dat de grote kantoren het vergeleken met vergelijkbare bedrijven helemaal niet zo slecht doen. Al zijn ze nog ver weg van het wettelijke streefgetal van 30 procent.

De Raden van Bestuur van alle 4900 organisaties die onder de Wet Bestuur en Toezicht vallen bestaan voor 8,9 procent uit vrouwen. In de topadvocatuur is dat aanmerkelijk hoger, zegt directeur Sandra Lutchman van de stichting Talent naar de Top die zich beijvert voor meer vrouwen in de boardrooms. Bij de advocatenkantoren die het Charter Talent naar de Top hebben ondertekend bezetten vrouwen namelijk 20 procent van de topfuncties.

Dat zijn zo’n beetje alle grote Nederlandse advocatenkantoren. Stibbe, Houthoff Buruma, Van Doorne, AKD, Baker & McKenzie, Loyens & Loeff, Boekel, NautaDutilh, Pels Rijcken, Kennedy van der Laan, Nysingh, Clifford Chance, Simmons & Simmons, CMS, Dirkzwager, DLA Piper en Allen & Overy hebben hun handtekening gezet. Dit houdt in dat ze meetbare diversiteitsdoelen formuleren en samen met Talent naar de Top bijhouden of ze hun doelstellingen halen. Talent naar de Top adviseert bedrijven hoe ze een betere man/vrouw- balans aan de top kunnen krijgen.

En het aantal topvrouwen stijgt. Onder de groep 251 Nederlandse grote en middelgrote bedrijven die het Charter Talent naar de Top hebben ondertekend is het percentage van vrouwen in de top de laatste acht jaar met 1 procent toegenomen.

Maar kan altijd beter. “Als bedrijven zich willen verbeteren, moet de top committment onderhouden en daadkracht tonen,” adviseert Lutchman. Ook is het belangrijk dat het bedrijf bij indiensttreding en ook later bespreekt wat de mogelijkheden zijn om het werk te combineren met het gezin. Zo laat je zien dat je investeert in elkaar. Door mensen de mogelijkheid te geven gedurende een bepaalde tijd 80 procent te werken, kunnen ze meer tijd in hun gezin stoppen. Steeds meer jonge mannen kiezen daarvoor.”

Ze was niet verbaasd over de stap van Stibbe, mede omdat de bestuursvoorzitter Derk Lemsta ambassadeur is van de 30% CLUB, een groep topmensen die zich beijveren voor diversiteit in de bovenlaag van het Nederlandse bedrijfsleven. De club is opgericht door Talent naar de Top.

Stibbe verlengde het vaderschapsverlof van de werknemers naar 10 dagen, een verruiming van een week van de wettelijke regeling die met Prinsjesdag werd aangekondigd. Derk Lemstra zegt dat het kantoor hecht aan diversiteit en dat werknemers daarom ruimte krijgen voor zorgtaken. “Deze regeling geeft ook een belangrijk signaal aan vrouwelijke werknemers en past volgens ons bij modern werkgeverschap.”

Zelf vond hij het vervelend dat hij een dag na de geboorte van zijn dochter alweer aan het werk was. “Als je na de geboorte ook twee weken huis bent, heb je meteen een betere start, en ligt een betere verdeling van zorgtaken meer voor de hand,” vindt Lemstra. “Bovendien, als je wilt dat ook moeders zich professioneel ontwikkelen, moet je dit probleem adresseren.”

Dat is niet alleen in het belang van individuele mannen en hun vrouwen, maar vooral ook van de organisatie zelf. “Uit onderzoeken blijkt dat divers samengestelde organisaties beter presteren. Bovendien vertrekken er nu talentvolle vrouwelijke advocaten die we liever hadden willen houden.”

Stibbe heeft positieve reacties gekregen, zegt Lemstra. “Maar belangrijker zijn de interne reacties. Opvallend veel vrouwen binnen ons kantoor hebben positief gereageerd, omdat ze zien dat we diversiteit serieus nemen. Dat zijn de vrouwen die hun mannen twee dagen na de bevalling zagen vertrekken.”

Bij NautaDutilh zijn 13 van de 73 partners vrouw: 18 procent dus. “Een aantal waar we trots op mogen zijn,” zegt bestuursvoorzitter Erik Geerling. “Maar het wettelijk streefpercentage van 30 procent is nog ver weg, ook omdat wij bij NautaDutilh niet positief willen discrimineren.”

Geerling vindt dat NautaDutilh vooruitstrevendheid op dit terrein aan zijn stand verplicht is, al was het maar omdat de eerste vrouwelijke advocaat van Nederland begin 20ste eeuw bij een van de rechtsvoorgangers begon. Maar, benadrukt, Geerling, makkelijke oplossingen zijn er niet. “Kijk bijvoorbeeld naar het initiatief van Stibbe om het vaderschapsverlof uit te breiden: ik vind dat een mooi maatschappelijk gebaar dat in deze tijd past. Echter, de kern van seksediversiteit gaat verder en wordt hier niet mee opgelost, zeker niet als het gaat om de doorgroei naar het partnerschap. Want ondanks alle maatschappelijk veranderingen en politieke aandacht komt de zorgtaak voor kinderen over het algemeen nog steeds bij vrouwen terecht. Dat is een belangrijke reden voor vrouwelijk advocaten om te vertrekken of om af te zien van de stap naar het partnerschap.”

Wat doet NautaDutilh daaraan? “Wij begeleiden diegenen die partner willen en kunnen worden zo goed mogelijk en helpen hen bij het maken van de lastige keuzes voor de toekomstige carrière.”
Maar het halen van een streefpercentage is voor NautaDutilh geen doel op zich. “het gaat ons om het behouden van topkwaliteit voor NautaDutilh en de advocatuur in het algemeen. We bieden advocaten daarom ook de mogelijkheid later het partnertraject in te gaan, bijvoorbeeld als de zorgtaak is verminderd.” Daarnaast kent Nauta ook deeltijdregelingen, bijvoorbeeld via de flexibele schil, waarbij je het werk meer zelf kan doseren.

Het besluit van Stibbe is bij het vrouwennetwerk WOMEN Inc in goede aarde gevallen. “Vrouwen,” zegt programma- en onderzoekscoördinator Saskia de Hoog van WOMEN Inc, “zorgen nog altijd twee keer zoveel als mannen en deze verdeling staat al 15 jaar stil.”

Het initiatief van Stibbe kan vrouwen een belangrijke steun in de rug zijn, meent WOMEN Inc. “De reden dat mannen minder zorgtaken uitvoeren, is dat het salaris van de man hoger is dan dat van de vrouw,” verklaart Saskia de Hoog. “Als de man minder gaat werken om meer te kunnen zorgen, gaat hij er meer op achteruit dan wanneer de vrouw dit doet. Mannen voelen hierdoor de financiële verantwoordelijkheid voor het gezin. Dit is ook een reden waarom mannen minder gebruik maken van de vaak onbetaalde verlofregelingen.”

Uit onderzoek van WOMEN Inc. blijkt dat 60 procent van de jonge vaders wel degelijk meer wil zorgen. “Modern ouderschap betekent dat vrouwen én mannen de ruimte krijgen om betrokken te zijn bij de zorg voor een kind in het eerste levensjaar,” vindt De Hoog. “Uitbreiding van betaald vaderschapsverlof draagt daaraan bij.”  Dat wordt volgens WOMEN Inc nog urgenter door de opkomst van de participatiesamenleving, waardoor vrouwen meer mantelzorgtaken op hun schouders krijgen.

WOMEN Inc wil werkgevers niet voorschrijven hoe ze een goede combinatie van zorg en werk mogelijk kunnen maken. “Dat kan op allerlei manieren of dit nu een topfunctie in deeltijd is, flexibel werken of het verruimen van verlofregelingen. Wij willen werkgevers de vrijheid geven om hier zelf op eigen wijze invulling aan te geven.”

Binnen de juristerij is Stibbe een witte raaf. Daarbuiten zijn er wel voortrekkers, zoals &Samhoud dat werknemers al langere tijd 2 maanden betaald vaderschapsverlof biedt. Daarnaast bieden organisaties als Netflix en Google ruime, betaalde verlofregelingen voor mannen en vrouwen. Bij Netflix is het ouderschapsverlof recent verruimd naar een jaar betaald verlof.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven