LGBT-netwerk voor juristen

Delen:

FWorangeXLMet de oprichting van het nieuwe Legal LGBT-netwerk Forward willen juristen van een aantal grote advocatenkantoren en andere juridische organisaties in Amsterdam de erkenning en zichtbaarheid van lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders (LGBT’s) binnen de Nederlandse juridische beroepsgroep verbeteren. Daarnaast wil Forward juristen stimuleren om ervaringen uit te wisselen.

De eerste bijeenkomst, een besloten kick off event met als gastspreekster Valentijn de Hingh (model, columniste en DJ) vindt plaats op donderdag 21 april in ArtDeli in Amsterdam. Na afloop van haar presentatie zal Valentijn plaatsnemen achter de draaitafels. Andere bijeenkomsten volgen.

Eén van de initiatiefnemers is advocaat Boudewijn Smit (NautaDutilh). “In mijn eigen kantoor heerst een grote mate van acceptatie,” zegt Smit. “Maar dat kan verschillen per kantoor of afdeling.” De advocatuur is volgens Smit ‘een conservatieve omgeving, waar het soms okee is om niet over relaties te praten’. Tegelijkertijd maken juristen van grote kantoren lange dagen en brengen dus veel tijd met elkaar door. “Je praat dan ook over je privéleven. Dan is het ongemakkelijk als je daarover als LGBT niet openlijk kan spreken. Laten we met zijn allen afspreken dat dat gewoon kan.”

Een ander punt is dat sommige juristen in hun communicatie nog steeds uitgaan van heteroseksuele relaties, zegt Smit. “Als de partner van een mannelijke cliënt mede moet ondertekenen, schrijven sommigen  dat de vrouw ook moet tekenen. Dat soort formuleringen zouden we graag neutraler willen zien. We willen dat beetje extra aandacht voor het feit dat we net zo gewoon zijn als de anderen.”

Forward wil graag vier dingen meegeven aan juridische werkgevers. “Eén: dat ze niet discrimineren. Dat geldt denk ik al voor alle deelnemende kantoren. Twee: dat ze neutrale formuleringen stimuleren. Bij formele communicatie namens het kantoor gebeurt dat al, maar iedereen moet zich daarvan bewust worden. Alle deelnemende kantoren hebben dat intern via e-mail gecommuniceerd. Ik hoop dat collega’s daarover vragen durven te stellen aan LGBT-collega’s die zich als zodanig hebben kenbaar gemaakt. Drie: dat ze bij recruitment en HRM-beleid en bijvoorbeeld client events rekening houden met LGBT’s; van diversiteit worden kantoren beter, de advocatuur is immers geen eenheidsworst. In het algemeen is er binnen de advocatuur trouwens steeds meer aandacht voor diversiteit. Vier: dat ze ons ondersteunen bij dit soort initiatieven.”

Dat laatste doet een aantal grote kantoren al. Allen & Overy, Baker & McKenzie, De Brauw Blackstone Westbroek, Hogan Lovells, Houthoff Buruma, Jones Day, Linklaters, NautaDutilh, Norton Rose Fulbright, Simmons & Simmons, Stibbe en Van Doorne hebben hun steun aan dit initiatief toegezegd. Concreet betekent dit dat ze voor sponsoring zorgen en mankracht zorgen.

Forward is een initiatief van een aantal advocaten, (kandidaat-)notarissen en belastingadviseurs bij grote kantoren in Amsterdam. Het netwerk is opgericht in navolging van vergelijkbare netwerken in onder meer Londen en New York. Het netwerk staat open voor alle LGBT (minded) juristen in het bedrijfsleven, de rechterlijke macht en de wetenschap. Smit: “Alle juristen zijn welkom. Je hoeft geen homo, lesbienne, biseksueel of transgender te zijn om mee te doen.”

Forward heeft al een gastenlijst van 200 mensen opgebouwd. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met Boudewijn Smit (boudewijn.smit@nautadutilh.com / 020-7171426) of Menno Geusens (mgeusens@jonesday.com / 020-3054205).

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Ministerie van Justitie en Veiligheid zoekt een

Scroll naar boven