Lokale dekens bundelen hun expertise en visie op toezicht op nieuwe website

De elf toezichthouders binnen de advocatuur hebben een eigen website gelanceerd: toezichtadvocatuur.nl. Daarmee wordt het inzicht in de werkwijze van het dekentoezicht vergroot.

Delen:

Lokale dekens bundelen hun hun expertise en visie op toezicht op nieuwe website - Mr. online
Beeld: Depositphotos

De website is een initiatief van het dekenberaad, waarin de elf dekens van de elf arrondissementen samen overleggen over hun taken en rollen. Maar dat laatste is iets waar minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) niet altijd even blij mee is. Het kan ertoe leiden dat het lokale toezicht niet overal op dezelfde manier wordt ingericht. Taken en rollen kunnen elkaar versterken maar ze zitten niet per se op één lijn.

Landelijk Toezichthouder Advocatuur

Weerwind heeft ervoor gekozen de toezichthoudende taak te beleggen bij één centraal orgaan: LTA, Landelijk Toezichthouder Advocatuur. Het dekenberaad wil deel uitmaken van dit instituut. De website is gelanceerd direct nadat de plannen over de LTA naar buiten kwam, maar dat lijkt toeval te zijn. De LTA wordt verantwoordelijk voor het toezicht op de naleving van de Advocatenwet, de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) en de Sanctieregelgeving. Drie advocaten gaan het bestuur van de LTA vormen. Deze drie zijn geen deken.

Website

De website benadrukt dat het toezicht op advocaten onafhankelijk, transparant, uniform en effectief moet zijn, en wijst ook op het rechtsstatelijk belang daarvan. De website biedt verder vacatures, informatie over wat er gebeurt met klachten over advocaten, een overzicht van alle dekens, het jaarplan toezicht op de advocatuur, jaarverslagen (2010-2021) en nieuwtjes, zoals aankondigingen van webinars – maar die zijn al geweest.

 

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven