Loorbach (NOvA): geen spijt van publiciteit

Delen:

Algemeen deken Jan Loorbach van de Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA) heeft geen spijt van de publiciteit die de Orde eind vorige week zocht rond het jaarverslag ‘Tuchtrecht Advocatuur’. Dat staat in de nieuwsbrief van het Advocatenblad van vandaag. De Orde tipte de NOS journaal vooraf over het jaarverslag. Het journaal van vorige week vrijdag besteedde vervolgens uitgebreid aandacht aan het verschijnsel van de zich misdragende advocaat.

Het aantal klachten over advocaten nam in 2010 met 22% toe, maar over de oorzaken is nog weinig bekend. Loorbach: “Het zou mooi zijn geweest als we de tijd hadden gehad om eerst nader naar die oorzaken te kijken. Maar in mijn contacten met de media kreeg ik genuanceerde vragen. Iedereen snapt wel dat die 22 procent niet betekent dat advocaten het opeens veel slechter zijn gaan doen.”
Loorbach zegt wel dat hij wellicht teveel de nadruk heeft gelegd op het versterken van de opleiding op het gebied van gedragsregels. “Als je kijkt naar het karakter van de klachten gaat het vaak niet om tekort schieten op ethisch niveau, maar meer om algemene kwaliteitsnormen: slecht procederen, onvoldoende communicatie, onduidelijke afspraken over de financiële kant. Daar moeten we aan werken met de inhoudelijke opleiding en zaken als het kantoorhandboek en feedbacksystemen.”

Eerder deze week schreef Mr.-hoofdredacteur Michiel van Kleef al een kritische weblog over het proactieve handelen van de Orde ten aanzien van het jaarverslag.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven