Advocatenorde veegt eigen straatje schoon

Delen:

Vrijdagavond om 18.18 rolde een persbericht van de Nederlandse Orde van Advocaten de mailbox binnen. Onderwerp: Ruim drieduizend klachten in 2010 tegen advocaten, kortom, het jaarverslag van de tuchtrechter. Prima timing zou je zeggen, op zo’n tijdstip is de zaterdagkrant wel klaar, de journalisten zitten in het café, maandag is het weer oud nieuws, kortom: minimale aandacht verzekerd. Slim gedaan van de afdeling voorlichting.

Niet zo met dit persbericht, want het NOS-journaal van acht uur die avond pakte groot uit over dit onderwerp. Interview met NOvA-deken Jan Loorbach, larmoyante casus van man die voor vier ton was geflest door zijn advocaat, verslaggever naar de rechtbank gestuurd voor wat sfeerbeelden etc etc.

Blijkbaar wilde de NOvA maximale (lees NOS-journaal)-exposure voor het (eigen) nieuws over hoe vaak advocaten zich misdragen en werkte dagen vooraf al met de NOS aan dit item. Ik weet niet wat ik daarvan moet denken, ik gooi het maar even in de groep. Dat er sprake is van een media-strategie lijkt me op zich legitiem. Ik vind het als journalist niet leuk dat andere media boven mijn eigen medium worden bevoordeeld, maar dat is het goed recht van de NOvA.

Alleen is het wel de vraag in hoeverre dit bijdraagt aan verbetering van het imago van de advocaat dat toch al zo onder druk staat. Het lijkt er op het eerste gezicht meer op dat de NOvA het eigen straatje schoonveegt. Zo van: “Ja, er zijn steeds meer advocaten die zich misdragen, maar wij doen er alles aan om dat tegen te gaan via scherp tuchtrecht.”

Nogmaals, ik weet het niet. Maar ik kan me voorstellen dat er advocaten zijn die vinden dat de NOvA wellicht iets minder pro-actief zou moeten zijn op dit punt. Natuurlijk is deze hyper-correctheid goed te verklaren. De Orde wil er alles aan doen om het tuchtrecht binnen eigen kring te houden. Want de politiek is niet zo gecharmeerd van deze slager die zijn eigen vlees blijft keuren. Dus dan maar de vlucht naar voren. Met als gevolg dat de argeloze kijker weer eens wordt bevestigd in het beeld van de graaiende advocaat. Het is een strategie. Maar of het de juiste is?

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Ministerie van Justitie en Veiligheid zoekt een

Ook interessant:

Scroll naar boven