Hoe kwamen jullie op dit idee?
“Het idee groeide organisch vanuit het succes van onze podcast Juridisch Geneuzel, die we eind 2020 zijn gestart. Wij ontdekten dat een podcast een extra dimensie kan geven aan het overbrengen van inhoudelijke kennis: in plaats van een monoloog is veel meer sprake van een gesprek en discussie. Luisteraars hebben het gevoel dat zij echt aan tafel zitten. Op die manier wordt de luisteraar veel meer geprikkeld deel te nemen aan het gesprek of de discussie, en daarmee om na te denken over bepaalde juridische vragen. Dit inspireerde ons tot een nieuwe vraag: wat als we deze manier van kennisoverdracht combineren met de behoefte van advocaten om PO-punten te behalen?”
Jullie ontwikkelen en produceren dergelijke podcastformats alleen?
“We doen dit in nauwe samenwerking met gerenommeerde juridische opleiders. Cursussen op locatie en webinars blijven een waardevolle rol spelen, maar zijn vaak visueel georiënteerd. Daarmee sluiten zij niet optimaal aan bij de kracht van audio-only content. Met podcasts bieden we een frisse, flexibele oplossing die het beste van audio benut. Door podcasts aan het aanbod van juridische opleiders toe te voegen, maken we het behalen van PO-punten eenvoudiger en toegankelijker dan ooit. Of je nu in de auto of openbaar vervoer zit, een wandeling maakt of simpelweg een huishoudelijke taak doet, je kunt leren wanneer het jou uitkomt.”
Hoeveel kun je eigenlijk leren van een podcast?
“Wat podcasts extra bijzonder maakt is hun unieke kracht om focus en betrokkenheid te stimuleren. Uit onderzoek blijkt dat podcasts qua focus alleen wordt overtroffen door een bioscoopbezoek. Daarmee staan ze op de tweede plaats als het gaat om aandachtsspanne. Bovendien toont ander onderzoek aan dat podcasts meer hersenactiviteit genereren dan het bekijken van video’s, en dat de cognitieve impact vergelijkbaar is met geconcentreerd lezen. Dit maakt podcasts niet alleen een plezierige, maar ook een uiterst effectieve manier om kennis op te doen.”
Hoe kan worden vastgesteld of deelnemers echt luisteren, of alles afluisteren? Komt er een soort toets?
“Elke podcast bevat twee codewoorden die willekeurig in de opname worden genoemd. Luisteraars moeten deze codewoorden invullen om te bewijzen dat ze echt hebben geluisterd. Daarnaast stellen we enkele inhoudelijke vragen over de besproken materie en die moeten door de luisteraar ook juist worden beantwoord. Dit gebeurt allebei na het luisteren van de podcast via de juridische opleiders waarmee we samenwerken.”
Welke onderwerpen komen in PO-podcast aan de orde?
“In samenwerking met LegalPlanet hebben we podcasts ontwikkeld over huurrecht en ondernemingsrecht. Binnenkort lanceren we, samen met het Instituut voor Arbeidsrecht, producties over arbeidsrecht. Ook hebben we samen met OSR en LegalMike een serie gemaakt over AI voor advocaten – een zeer actueel en relevant thema. Onze ambitie is om voor elk rechtsgebied unieke, specialistische podcasts aan te bieden. Het gaat om content die niet alleen boeiend en actueel is, maar ook perfect aansluit bij de dagelijkse praktijk van advocaten en andere juridische professionals.”
Wie spreken de podcasts in en worden zij daarvoor betaald?
“In elke aflevering gaan verschillende experts met elkaar het gesprek en de discussie aan. Denk aan ervaren advocaten, academici en andere experts. Zij ontvangen een passende vergoeding voor hun tijd en expertise.”
Hoe wordt het niveau van de podcast bepaald?
“Met de podcasts kunnen PO-punten worden behaald, dus enige basiskennis van het onderwerp wordt telkens verondersteld. Het daadwerkelijke niveau wordt vervolgens bepaald in overleg met de sprekers en onze samenwerkingspartners. We kijken daarbij naar de doelgroep van de specifieke podcast en zorgen dat het format en de inhoud daarop aansluiten.”
Voor wie is dit allemaal bedoeld: beginnende advocaten, gevorderde? Ook voor notarissen?
“Onze ambitie is om uiteindelijk voor elke advocaat in Nederland relevante podcasts aan te bieden, ongeacht hun ervaringsniveau. We starten met de wat meer gevorderde advocaten die PO-punten moeten behalen, maar werken tegelijkertijd aan een uitbreiding naar advocaat-stagiaires, notarissen en fiscalisten.”
Wat kost het?
“De prijs per podcast ligt rond de 70 euro, afhankelijk van de afspraken met onze samenwerkingspartners. Dit maakt het behalen van PO-punten betaalbaar en eenvoudig. Het is onze missie om advocaten en andere juridische professionals een kwalitatief hoogwaardig en flexibele optie te bieden, waarmee leren een integraal onderdeel van hun dagelijks leven wordt.”