Managing partner Boels Zanders wordt wethouder

Delen:

Andries Houtakkers
Andries Houtakkers (foto: Boels Zanders)

Andries Houtakkers verruilt na ruim 35 jaar de advocatuur voor de politiek. De managing partner van Boels Zanders is 19 februari geïnstalleerd als wethouder in de gemeente Sittard-Geleen.

Na een bestuurscrisis en vervolgens maandenlange onderhandelingen heeft Sittard-Geleen een nieuwe coalitie. Houtakkers, al een aantal jaar fractievoorzitter van het CDA in de gemeenteraad, is een van de nieuwe wethouders. Hij krijgt Omgevingsbeleid, Cultuur en Evenementen in zijn portefeuille.

In de genen

Houtakkers, gespecialiseerd in arbeidsrecht en ambtenarenrecht, heeft zich inmiddels uitgeschreven van het tableau. Hij begon in 1984 als advocaat op het kantoor van zijn vader. Sinds 1999 is hij partner bij Boels Zanders. Sinds 1 juli 2017 was hij managing partner van het kantoor, een functie die hij eerder van 2002 tot 2009 al bekleedde. Van 1997 tot 2001 was Houtakkers deken van de Orde van Advocaten in het arrondissement Maastricht. “Besturen zit bij mij wel in de genen”, verklaart hij. “Dat is ook een van de redenen dat het wethouderschap mij wel past.”

Pensioen

Door zijn jarenlange ervaring als gemeenteraadslid heeft Houtakkers wel een idee waar hij aan begint. Hij heeft er veel zin in, al wil hij ook graag kwijt dat hij “heel erg heeft genoten” van zijn tijd in de advocatuur. “Maar daarvan kwam het einde in zicht. In het najaar word ik 65 en ik zou per 1 januari 2021 vertrekken. Dat wordt nu wat eerder. Ik zal de advocatuur best gaan missen, maar het is ook leuk om iets anders te gaan doen. Ik heb namelijk nog niet het idee dat ik al aan mijn pensioen toe ben.”

Goede vragen stellen

Advocatuur en politiek zijn totaal verschillende werelden, aldus Houtakkers. “Het is echt volstrekt anders. Werken in een gemeente is een groot verschil met werken op een advocatenkantoor. Op een kantoor wil je toch allemaal min of meer hetzelfde, terwijl de neuzen in een gemeente zelden dezelfde kant opstaan. Daar heb je te maken met allerlei belangen, mensen met verschillende politieke achtergrond, uit verschillende vakgebieden, die vaak allemaal een andere kant op willen.”
Welke nuttige ervaring hij in zijn nieuwe functie meeneemt uit de advocatuur? “Vooral het je snel eigen maken van dossiers. Goede vragen stellen is ook iets wat je in de advocatuur leert. Net als timemanagement.”

Nieuwe managing partner

Houtakkers wordt als managing partner opgevolgd door partner ondernemingsrecht Jeroen Oehlen, die al deel uitmaakte van het bestuur van Boels Zanders.

Meer weten over deze organisatie(s)?

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven