Marijn Groenewegen over zijn stage bij CMS

Delen:

Tijdens mijn studie kwam ik al vroeg in aanraking met de advocatuur. Zo werden er op de universiteit gastcolleges gegeven door advocaten over specifieke rechtsgebieden. Tevens heb ik tijdens mijn studie meerdere keren deelgenomen aan inhouse-dagen bij advocatenkantoren en evenementen zoals de Bedrijvendag van de JSVU (Juridische Studenten Vereniging Utrecht). Dit zou ik iedere rechtenstudent als tip willen meegeven: via deze evenementen kom je op een laagdrempelige manier in contact met kantoren en de advocaten die er werken. Zo kom je er al snel achter of een bepaald kantoor wel of niet bij je past en of je een ‘klik’ met elkaar hebt.

Groot kantoor

Voorafgaand aan mijn stage bij CMS Amsterdam heb ik eerst een studentstage gelopen bij een kleiner kantoor. Ik wilde per se ook een stage gelopen hebben bij een groot kantoor om te kijken of dit voor mij zou zijn weggelegd. CMS heeft mij precies gegeven waar ik naar opzoek was: een stage van hoge kwaliteit waarbij je echt leert mee te denken met advocaten op internationaal niveau. In Nederland heeft CMS kantoren in Amsterdam op de Zuidas en in Utrecht. Ik heb mijn stage gelopen in Amsterdam op de sectie IT/Intellectueel Eigendom met Marcoline van der Dussen als mijn begeleider. Bij CMS krijgt iedere studentstagiair(e) een eigen advocaat of partner toegewezen die zijn of haar werkzaamheden overziet. Die werkzaamheden bestaan voornamelijk uit het schrijven van memo’s of notities en het doen van jurisprudentieonderzoek. Het voelt natuurlijk geweldig als je een uitspraak weet te vinden die echt relevant is en waar advocaten gebruik van kunnen maken in een lopende zaak.

Advocaten in actie

Tijdens mijn stage heb ik tevens een rechtszitting mogen bijwonen. Voorafgaand aan de zitting heb ik de processtukken kunnen inzien waardoor je een helder beeld krijgt van de zaak en welke punten er van belang zijn. Het was bijzonder indrukwekkend om de advocaten die ik tijdens mijn stage heb leren kennen in actie te zien in de rechtszaal. Een dergelijke kans krijg je niet iedere dag! Ter afsluiting van mijn stage heb ik een presentatie gegeven aan de advocaten van mijn sectie waarin ik een recente uitspraak op het gebied van het intellectueel eigendom heb besproken. Op die manier leer je een uitspraak uitvoerig te doorgronden, iets wat later zeker van pas komt.

Zeker doen!

Ik zou het iedere rechtenstudent die zich bevindt in de laatste fase van de bachelor of master willen aanraden om een studentstage te lopen bij een advocatenkantoor. Het geeft je de kans te ervaren hoe het is om in de advocatuur werkzaam te zijn en om connecties op te doen die van grote waarde zijn. Voor mij heeft deze stage de doorslag gegeven om volgend jaar een master in Amsterdam te gaan doen gericht op het intellectueel eigendom. Of ik hierna wil beginnen in de advocatuur durf ik nog niet met zoveel woorden te zeggen. Graag zou ik nog een stage willen lopen buiten de advocatuur, bijvoorbeeld op de juridische afdeling van een onderneming. Op die manier weet je zeker dat je alles een kans hebt gegeven.

Ben jij student-stagiair of onlangs geweest en vind je het leuk om ook in deze rubriek te komen, mail dan naar: info@mr-studenten.nl.

Meer weten over deze organisatie(s)?

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven