Massaschadeclaim bij privacyschendingen. Inzet: 10 miljard

Namens The Privacy Collective is advocaat Christiaan Alberdingk Thijm (bureau Brandeis) een rechtszaak gestart tegen de technologiebedrijven Oracle en Salesforce. Het is de eerste keer dat in Nederland het middel van de massaschadeclaim wordt ingezet bij een inbreuk op de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Inzet: 10 miljard euro.

Delen:

Massaschadeclaim bij privacyschendingen. Inzet: 10 miljard
Beeld: Pixabay

De dagvaarding beslaat 226 pagina’s en is in te zien op rechtspraak.nl Het proces wordt gefinancierd door procesfinancierder Innsworth.

The Privacy Collective, een stichting die optreedt tegen schending van privacyrechten, verwijt de technologieconcerns de gegevens van miljoenen Nederlandse internetgebruikers onrechtmatig te verzamelen en te verwerken. Er is gekozen voor een class action, (massaschadeclaim) waarbij voor een grote groep mensen schadevergoeding wordt geëist.

Op ieder moment, op grote schaal

“Het gaat in deze zaak om één van de grootste gevallen van onrechtmatige verwerking van persoonsgegevens in de geschiedenis van het internet,” verklaart Christiaan Alberdingk Thijm. “Vrijwel alle Nederlanders die online informatie lezen of bekijken worden structureel geraakt door de praktijken van Oracle en Salesforce, die enkel een commercieel doel dienen.”

Oracle en Salesforce verzamelen volgens The Privacy Collective op ieder moment en op grote schaal gegevens van websitebezoekers. Door die te combineren met aanvullende informatie creëren zij van iedere individuele internetgebruiker een persoonlijk profiel. De miljoenen profielen worden onder andere gebruikt voor het aanbieden van gepersonaliseerde online advertenties en onrechtmatig gedeeld met talloze commerciële partijen, waaronder ad-tech bedrijven, zegt de eisende partij. De techbedrijven verzamelen hun informatie onder meer met speciaal ontwikkelde cookies.

Schaduwprofiel

Alberdingk Thijm: “De meeste mensen weten niet dat zij zo’n online ‘schaduwprofiel’ hebben. Zij weten niet hoe het er uitziet en hebben er zeker geen rechtmatige toestemming voor gegeven.” Voor het verzamelen en delen van de persoonsgegevens horen Oracle en Salesforce op basis van de AVG  toestemming te vragen, zegt de advocaat. “Deze partijen handelen in strijd met het recht op privacy van internetgebruikers. Het recht op bescherming van persoonsgegevens en het recht op bescherming van de persoonlijke levenssfeer worden erkend als fundamentele rechten.”

Sinds januari van dit jaar bestaat ook in Nederland de mogelijkheid in een class action schadevergoeding te vorderen. De stichting roept internetgebruikers op zich via haar website te registreren om steun te betuigen. Op basis van het aantal gedupeerden kan de totale omvang van de schade uitkomen op meer dan 10 miljard euro. Verschillende organisaties steunen de actie van The Privacy Collective, waaronder Bits of Freedom, Qiy Foundation, Privacy First en Freedom Internet. De class action wordt volledig gefinancierd door Innsworth, een procesfinancier. Daardoor maken de individuen voor wie The Privacy Collective voor optreedt zelf geen kosten. Deze organisatie financiert in Engeland en Wales een vergelijkbare class actions, die momenteel wordt voorbereid.

Lees meer over:

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven