Maurice van Burg (Ploum) over communiceren met de cliënt

Student-stagiair van de week is Maurice van Burg. Maurice liep stage bij Ploum. “Juist tijdens je stage leer je hoe je het beste kan communiceren met bijvoorbeeld je cliënt en het Openbaar Ministerie."

Delen:

Maurice van Burg

Maurice van Burg (22) volgt de master strafrecht aan de Universiteit van Amsterdam. Hij verwacht december 2024 af te studeren. Tijdens zijn master strafrecht liep hij stage bij advocatenkantoor Ploum in Rotterdam in de maanden november en december 2023. 

Waar ben je begonnen met je studie?
In de zomer van 2023 heb ik de bachelor rechtsgeleerdheid aan de Erasmus Universiteit afgerond. Hierna ben ik overgestapt naar de Universiteit van Amsterdam, waar ik sinds september de master strafrecht volg. 

Wat is je tot nu toe meegevallen aan je studie en wat tegengevallen?
Voordat ik begon aan mijn master had ik het idee dat een master qua werkdruk vergelijkbaar zou zijn met de bachelor, maar dit lag toch anders. Voor de master wordt meer literatuur voorgeschreven en zijn de opdrachten uitdagender. Zeker in het begin vraagt de master net wat meer van je, maar dit went erg snel. Bovendien zorgt de hoeveelheid literatuur ervoor dat je een breed beeld krijgt van een bepaald onderwerp.  

Waar hield je je tijdens je stage mee bezig?
Ik heb stage gelopen bij de strafrechtadvocaten van Ploum. Hoofdzakelijk heb ik me beziggehouden met het doen van jurisprudentie- en literatuuronderzoek. Daarnaast ben ik betrokken geweest bij het opstellen van aangiftes en heb ik geleerd hoe een advocaat kan ondersteunen bij het doen van interne onderzoeken.

Wat is het belangrijkste dat je tijdens je stage geleerd hebt?
Tijdens je stage leer je razendsnel, omdat je twee maanden intensief bezig bent met een bepaald rechtsgebied van jouw voorkeur. Je merkt al snel dat de stof die wordt behandeld tijdens de master je goed van pas komt in de praktijk. Wat je tijdens de master minder meekrijgt is de dynamiek tussen de advocaat en de verschillende betrokkenen. Juist tijdens je stage leer je hoe je het beste kan communiceren met bijvoorbeeld je cliënt en het Openbaar Ministerie. 

Heb je nog een leuke blunder gemaakt?
Aan het begin van mijn stage wilde ik informatie ontvangen over het opvragen van de justitiële documentatie van een rechtspersoon. Op de website werd ik verwezen naar een telefoonnummer. Doordat ik een ‘0’ was vergeten aan het einde van het nummer, had ik bijna de algemene informatie over een strafblad opgevraagd bij een verzekeraar. Toen de persoon aan de andere kant van de lijn zich voorstelde, had ik al snel door dat ik niet aan het juiste adres was. 

Wat is je tip voor medestudenten als het gaat om stagelopen?
Ik heb erg getwijfeld of ik tijdens mijn master stage wilde lopen, omdat dit zou betekenen dat ik studievertraging op zou lopen. Medestudenten die dezelfde twijfels hebben, zou ik willen adviseren om zeker stage te lopen. Vanwege je stage kun je op een laagdrempelige manier op zoek gaan naar jouw interesses en professionele identiteit. 

Als je dan hebt besloten om stage te lopen, is het zeker aan te raden om zelf het initiatief te nemen om betrokken te zijn bij zaken waar je kantoorgenoten mee bezig zijn. Zo vond ik het erg leerzaam om zittingen in het bestuursrecht bij te wonen.

Ben jij student-stagiair of onlangs geweest en vind je het leuk om ook in deze rubriek te komen, mail dan naar: studenten@mr-magazine.nl.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven