Mediation in strafzaken nu nationaal

Delen:

Slachtoffers en daders in strafzaken kunnen vanaf woensdag 26 april in het hele land onder begeleiding van een mediator met elkaar in gesprek gaan. De financiering (1,5 miljoen euro) is rond.

De afgelopen drie jaar werd met succes geëxperimenteerd met mediation in strafzaken bij rechtbanken in zes arrondissementen (Noord-Holland, Den Haag, Amsterdam, Rotterdam, Zeeland-West-Brabant en Oost-Brabant). Voor de andere rechtsgebieden (civiel en bestuur) was mediation, waarbij partijen onder begeleiding van een mediator in gesprek gaan, al ingeburgerd.

Waardevolle aanvulling

Als mensen ervoor open staan, kan mediation een waardevolle aanvulling zijn op een rechtszaak, zegt de Raad voor de rechtspraak. Dit geldt helemaal als mensen na de rechtszaak nog met elkaar door moeten of elkaar tegen kunnen komen. Mediation helpt slachtoffers vaak bij de verwerking van leed. In de experimenten slaagde 78 procent van de gestarte mediations.

Ondanks de positieve ervaringen met mediation in strafrecht dreigde stopzetting: de minister van Veiligheid en Justitie wilde dit in 2017 niet meer financieren. Door een amendement eind vorig jaar van toenmalig PvdA-Tweede Kamerlid Jeroen Recourt, werd dit voorkomen. De formele financieringsaanvraag is nu goedgekeurd.

Mediation in strafzaken is hierdoor vanaf nu in 2017 ook mogelijk in de arrondissementen Noord-Nederland, Overijssel, Gelderland, Midden-Nederland en Limburg. Ook de gerechtshoven sluiten aan.

Mediationbureau

Officieren van justitie en rechters die een zaak geschikt achten voor mediation, kunnen de zaak aanmelden bij het mediationbureau in het arrondissement. Elk arrondissement heeft een mediationbureau bij de gerechten. De mediation is vrijwillig en gratis.

Met de 1,5 miljoen euro kunnen in 2017 naar verwachting 1.660 aanmeldingen in behandeling worden genomen. De ervaring leert dat dit tot ongeveer duizend daadwerkelijke bemiddelingen leidt; in ongeveer 40 procent van de zaken start de mediation niet omdat één van de twee partijen niet wil.

Mediationbureaus werken met mediators die MfN-gecertificeerd zijn en geregistreerd staan bij de Raad voor Rechtsbijstand. De mediators moeten bovendien over een strafrechtelijke kwalificatie beschikken.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven