Nieuws

Meeste rechters tegen langer doorwerken

Foto Geert Snoeijer

Een meerderheid van de Nederlandse rechters en officieren van justitie is er tegen dat magistraten doorwerken na hun zeventigste. Dat blijkt uit de enquête ‘Doorwerken ná je 70ste?’, uitgevoerd in opdracht van rechtersvakbond Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak (NVvR).

Verhoging

Van alle respondenten (844 in totaal) is 51 procent tegenstander van de verhoging van de leeftijdsgrens en 42 procent is voorstander. Slechts 23 procent verwacht zelf door te gaan werken als dit mogelijk gemaakt wordt, tegenover 54 procent die verwacht dit niet te gaan doen.

Gezond en werkend

“Het is goed te weten hoe onze leden hierin zitten,” zegt waarnemend NVvR-voorzitter Roel Dona. De NVvR gaat de resultaten nader analyseren en overleg voeren binnen en buiten de vereniging. “Laten we in de tussentijd niet vergeten dat het ook nog veel gaat vergen om leden van de rechterlijke macht gezond en werkend de zeventig te laten halen,” vervolgt Dona. “De praktijk is dat weinig leden op hun zeventigste nog geheel of gedeeltelijk in functie zijn.”

De enquête is door 844 respondenten ingevuld, van wie een meerderheid bestond uit leden van de zittende magistratuur.

Willem Korthals Altes

De discussie over langer doorwerken werd in september aangezwengeld door de Amsterdamse rechter Willem Korthals Altes. Later zei toenmalig minister Stef Blok dat hij wil kijken naar de wenselijkheid van de huidige leeftijdsgrens.

Wilt u geen belangrijk juridisch nieuws meer missen?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over de auteur

redactie Mr.

redactie Mr.

Recente vacatures

Recente vacatures