Mr. van de week: Willem Korthals Altes

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Mr. van de week is Willem F. Korthals Altes. De 67-jarige rechter van de rechtbank Amsterdam wil de Staat voor de rechter dagen wegens leeftijdsdiscriminatie, zo berichtte NRC Handelsblad. Rechters moeten op hun 70e met werken stoppen, maar Korthals Altes wil doorgaan.

Veel reacties van collega’s gehad?
Ik heb veel reacties gekregen, bijna allemaal positief en ondersteunend. Menigeen wist ook al dat ik hiermee bezig ben.

Waarom wilt u zo graag doorgaan? Is uw werk zo leuk?
Ik wil doorgaan, omdat ik mijn werk erg leuk vind. Ruim 2,5 jaar geleden ben ik, op mijn 65e, na zeven jaar strafrecht naar insolventie overgestapt. Dat gaf en geeft nieuwe energie en inspiratie. Ik leer niet alleen veel, maar kom weer met nieuwe mensen (advocaten, curatoren, gefailleerden, collega’s etc.) in aanraking.

De pensioenleeftijd staat in de wet. Met welke juridische argumenten wilt u het verplicht pensioen voor rechters aanvechten?
De wet waarop het maximum van 70 jaar is gebaseerd, is in 1932 ingevoerd. De levensverwachting was toen ongeveer 70 jaar; die ligt nu boven de 80. De argumenten die toen voor 70 als maximum golden, gaan niet meer op. Bovendien is er allerlei internationale regelgeving (bijv. op Europees niveau) die onderscheid op basis van leeftijd met een kritische blik bekijkt, als daarvoor geen goede argumenten bestaan. De wet kapt de mogelijkheid het werk als rechter te doen abrupt af. Ik mag vanaf mijn 70e geen zitting meer doen en geen vonnis meer maken. Dat is anders bij vergelijkbare beroepen als advocaat, notaris, arts en wetenschapper. Zij mogen hun vak nog steeds uitoefenen, ook al leggen maatschapscontracten die mogelijkheid aan banden. Maar niets weerhoudt een advocaat na zijn uittreden uit de maatschap zijn vak nog uit te oefenen, als hij zich overigens aan de bekende opleidingsverplichtingen houdt. Voor artsen geldt hetzelfde.

In de NRC zei u dat u overweegt de Staat voor de rechter te slepen. Waar hangt dat van af?
Eind juli heeft mijn advocaat (Channa Samkalden van Prakken d’Oliveira) namens mij een brief naar de minister geschreven. Daarin wordt mijn wens met de daarvoor aangevoerde argumenten uitvoerig besproken. Het wachten is op een reactie. De minister heeft daarvoor tot 1 oktober de tijd gevraagd. Als zijn antwoord positief is, hoef ik geen procedure aan te spannen. Ik hoop ook dat dat niet nodig is, maar ik schrik er niet voor terug. De rechters die zo’n zaak moeten behandelen, zullen dat best lastig vinden, ook al omdat ze mogelijk zelf op enig moment belang erbij hebben. Maar ik ben ervan overtuigd dat zij dat op professionele wijze zullen doen.

Als u het voor het zeggen had, dan?
Zou ik binnen-Europese vluchten uit milieuoverwegingen verbieden en ervoor zorgen dat je die afstanden alleen maar met snelle treinen kunt afleggen.

Wat is het hoogtepunt van uw juridische carrière?
Mijn promotie in 1989 op mijn proefschrift Naar een journalistiek privilege (over het beschermen van journalistieke bronnen) was zonder meer het hoogtepunt in mijn juridische carrière.

Wat of wie is in uw juridisch bestaan uw bron van inspiratie?
Artikel 10 van het Europees Verdrag tot Bescherming van de Rechten van de Mens (EVRM). Deze bepaling vormt de cruciale basis voor misschien wel de belangrijkste rechten die wij hebben: het recht te spreken, het recht een mening te hebben (en te uiten en voor je te houden), en, niet in de laatste plaats, het recht informatie te ontvangen. Zonder die rechten zou mijn leven een stuk minder interessant zijn.

Wat is over u niet bekend, dat wel interessant is?
Ik houd al sinds ik kan lezen en schrijven dagelijks weergegevens van Amsterdam bij en maak daarmee allerlei berekeningen. Ooit heb ik een stuk over de ontwikkeling van het winterweer in het blad Zenith geschreven, misschien wel mijn leukste niet-juridische publicatie.

Welke juridische website raadpleegt u vaak?
Legal Intelligence en de website van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens.

Welk  boek las u het laatst?
Het einde van de rode mens van Svetlana Aleksejevitsj.

Met wie zou u een gevangeniscel willen delen?
Met iemand met wie ik niet uitgepraat raak (en die niet snurkt).

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top