Meillo-lezing over passie voor de waarheid

Delen:

Foto: SSR

Tijdens de zevende Meillo-lezing op donderdag 5 oktober staat de passie voor de waarheid centraal. “Omdat de waarheid de afgelopen decennia onder druk staat,” zeggen de organisatoren van het SSR opleidingscentrum die verantwoordelijk zijn voor de lezing.

Leugens

“We leven in een ‘post truth-cultuur’ waarin een beroep op emotie en persoonlijke overtuigingen van grotere invloed zijn op de publieke opinie dan de objectieve feiten,” aldus de organisatoren. “We lijken liever leugens dan waarheden te geloven. Complottheorieën zijn populair. Kennis wordt steeds vaker betwist. Feiten worden vervangen door ‘alternatieven’, en het verspreiden van ‘nepnieuws’ lijkt een dagelijkse bezigheid van overheden, politici en de media.” Het onderzoeken en bewaken van de waarheid is daarom meer dan ooit een uitdaging voor wetenschappers en journalisten, de Rechtspraak en het Openbaar Ministerie.

De zevende Meillo-lezing wil daarom een promotie van de waarheid zijn. De sprekers zijn professor dr. Pearl Dykstra (hoogleraar sociologie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam), Bas Haan (journalist bij Nieuwsuur) en mr. Maartje Nieuwenhuis (officier van justitie bij het Landelijk Parket).

De Aanklagers

Tijdens de bijeenkomst wordt ook de Mr. Eva Meillo prijs uitgereikt voor een project dat de verbondenheid van de Rechtspraak en het Openbaar Ministerie met de samenleving aantoont, of voor een journalist die werk van het Openbaar Ministerie inzichtelijk maakt. Vorig jaar won de serie ‘De Aanklagers’.

De Meillo-lezing is vernoemd naar mr. Eva Meillo, een officier van justitie die in 2008 overleed. De lezing wordt gehouden op 5 oktober 2017 van 15.00 tot 19.00 uur in de Rode Hoed te Amsterdam. Aanmelden kan via events@ssr.nl. Aan deelname zijn geen kosten verbonden.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven