Merel Zwankhuizen (HVG Law): ‘Ook voor het notariaat is legal tech een gegeven’

Delen:

Overstap van de week is Merel Zwankhuizen. Kandidaat-notaris Zwankhuizen is het notariaat van HVG Law komen versterken, waar ze de notariële ondernemingsrechtpraktijk in Rotterdam zal gaan leiden. Eerder was zij werkzaam bij Allen & Overy en Houthoff.

Van harte gefeliciteerd met deze overstap. U had al snel na uw start te maken met de lockdown. Kunt u daardoor uw draai wel vinden?
Dank je wel! Tijdens het proces naar de overstap toe heb ik uiteraard al met mensen kennis gemaakt. En gelukkig was ik al anderhalve maand aan de slag voorafgaand aan de intelligente lockdown. Maar wat bovenal hielp is dat HVG Law al voor de lockdown remote werken bijzonder goed ondersteunde.

Waarom bent u overgestapt?
De mogelijkheid om een nieuwe praktijk vorm te geven is natuurlijk ontzettend leuk. De open cultuur en de mensen deden de rest.

Wat maakt het notariaat zo leuk?
De dynamiek en ‘de puzzel’ maakt het ondernemingsrechtnotariaat voor mij heel leuk. De puzzel is het vraagstuk hoe de structuur van (de transactie van) cliënt naar de behoeften van de betrokkenen wordt vormgegeven binnen de mogelijkheden die de wet biedt.

Hoe ziet het ‘nieuwe’ notariaat er volgens u uit?
Ook voor het notariaat is legal tech een gegeven. Het moderne notariaat wordt daardoor aangevuld, niet vervangen. Wel dient bij nieuwe initiatieven te worden beoordeeld wat de toegevoegde waarde is. Binnen de Future of Law-strategie van HVG Law wordt geïnvesteerd in legal tech, zowel in tools als in mensen. Gezamenlijk kijken we naar de wensen van het notariaat en van onze cliënten.

Belangrijker nog zijn de cultuur en de mindset. Het notariaat is de spin in het web. Dat vergt flexibiliteit, verwachtingsmanagement en karakter. Laat je toegevoegde waarde zien. Daarnaast ben je als notaris werkgever en soft skills op dat gebied worden steeds belangrijker.

Welke zaak is u tot nu toe het meeste bijgebleven?
De eerste keer dat ik als waarnemend kandidaat-notaris een grote closing leidde. Amper 24 jaar oud, maar voor een cliënt die ik goed kende. Vier kamers vol met documenten, een grote zaal met partijen en de nodige druk in een tijd dat de koopprijs als gegeven nog dezelfde dag werd uitgeboekt. De notaris was met vakantie, maar nauw betrokken. Het geld kwam net voor de cut-off time binnen en mijn kantoorgenoot sprintte na het passeren naar de administratie met de betaalopdrachten, net op tijd. Je kunt je in deze tijden afvragen of dit nu het belangrijkste in het leven is, maar leuk is het sowieso.

Meer weten over deze organisatie(s)?

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven