Merkenjurist: ‘Baudet heeft geen zeggenschap over eigen naam’

Voorman Thierry Baudet van Forum voor Democratie heeft op dit moment geen volledige zeggenschap over zijn eigen naam als handelsnaam en merk en kan dus geen politieke partij oprichten onder die naam. Dat zegt merkenjurist Piet-Hein Boekel (Legal Matters).

Delen:

Thierry Baudet Shutterstock (Klein)-4f3d27e2
Foto: Shutterstock

Naar aanleiding van de recente chaos binnen Forum voor Democratie dook Boekel in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. Hij ontdekte dat er twee rechtspersonen zijn die de naam ‘Forum voor Democratie’ voeren. Er is een Stichting Forum voor Democratie (opgericht op 21 november 2014) en een vereniging Forum voor Democratie (opgericht op 1 september 2016).

De Benelux-merkregistraties voor ‘Thierry Baudet’ en ‘Forum voor Democratie’ staan op naam van de stichting en de vereniging en niet op die van Baudet zelf. Baudet is wel voorzitter van de stichting, en als zodanig alleen en zelfstandig bevoegd. Hij maakt geen deel meer uit van het bestuur van de vereniging.

Ongunstig

Piet-Hein Boekel
Piet-Hein Boekel

Het bestuur wil onder de leden een referendum uitschrijven over de vraag of Baudet kan aanblijven als partijleider. “De vraag is wat er gebeurt als Baudet wordt geroyeerd als lid van de vereniging,” zegt Boekel. “Dan acht ik de kans klein dat de vereniging de merknamen van Forum voor Democratie aan Baudet overdraagt. De vereniging heeft immers veel tijd, energie en geld gestoken in het laden van het merk en zal dit niet zomaar opgeven. De onderhandelingspositie van Baudet is dus buitengewoon ongunstig.”

Een strohalm die Baudet volgens Boekel nog zou kunnen grijpen is aanvoeren dat de handelsnaam Vereniging Forum voor Democratie inbreuk pleegt op de eerdere handelsnaam Stichting Forum voor Democratie. “De Stichting voerde de handelsnaam Forum voor Democratie namelijk al in 2014, terwijl de vereniging pas twee jaar later is opgericht. Baudet zou de impliciete toestemming die de vereniging blijkbaar had voor het voeren van de handelsnaam kunnen opzeggen.” Baudet kan dat doen omdat hij zelfstandig is bevoegd om te handelen namens de Stichting. Boekel: “Feitelijk trekt hij daar zelf aan de touwtjes en kan hij dus besluiten zo’n vordering in te stellen.”

Nieuwe partij

Wat voor de naam Forum voor Democratie geldt, is ook van toepassing op de naam Baudet. Mocht Baudet, net als Henk Krol, onder eigen naam verder willen gaan in de politiek, dan zijn er dus serieuze obstakels. “Omdat de merknaam ‘Thierry Baudet’ is geregistreerd door de Stichting Forum voor Democratie, heeft Baudet goedkeuring van de stichting nodig om die merknaam te gebruiken voor een nieuwe partij,” verklaart Boekel. “De stichting zou daar ook een licentievergoeding voor kunnen vragen. Ik zou hem adviseren om de merknaam ‘Thierry Baudet’ over te dragen naar hemzelf. De vraag is alleen of dit in het belang is van de stichting.”

De les is dat je altijd de baas moet blijven over je eigen naam, zegt Boekel. Hij verwijst naar de ontwerper Rodrigo Otazu die zijn eigen naam als merknaam in zijn vennootschap had geregistreerd. “Nadat de bv failliet ging, heeft de curator de merknaam verkocht. Na een doorstart moest Otazu toen, tot zijn frustratie, een andere naam gebruiken voor zijn bedrijf.” Otazu’s bedrijf heet nu Mr. O.

Gunstig scenario

Het meest gunstige scenario voor Thierry Baudet is dat hij kan blijven zitten in de Vereniging en Stichting voor Forum van Democratie, stelt Boekel. “Leden die zich niet kunnen verenigen met het beleid zullen hun lidmaatschap opzeggen, waarop Baudet weer door kan gaan als leider van de partij. Gezien de ontwikkelingen van de afgelopen dagen zie ik dit niet zo snel gebeuren. In het bestuur van de vereniging is het nu twee tegen twee. De merknamen Forum voor Democratie en Thierry Baudet blijven dus waarschijnlijk voorlopig bij de vereniging.”

Na het verschijnen van dit artikel werd op 4 december bekend dat Thierry Baudet met 76 procent van de stemmen het interne referendum over het partijleiderschap heeft gewonnen.

Lees meer over:

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven