Middelgrote kantoren: let op uw zaak!

Delen:

Bert HokkenManagement adviseur Bert Hokken waarschuwt met name middelgrote advocatenkantoren dat het herstel van de economie niet automatisch verbetering betekent. Volgens Hokken moet voorzichtig worden omgesprongen met al te optimistische recent uitgekomen rapporten van een aantal grote banken. De ING schrijft bijvoorbeeld: “In de stabielere branches – zoals accountancy en advocatuur – zal de omzetstijging naar verwachting toenemen”.

Volgens Hokken is het de vraag of deze voorspelling wel voor alle kantoren geldt: “In de afgelopen twee jaar hebben veel middelgrote en grote kantoren geprofiteerd van de grote toevloed aan insolventierechtszaken. Meerdere kantoren realiseren inmiddels zo’n 20% van de omzet uit dit marktsegment. In 2010 zal de insolventiemarkt niet drastisch wijzigen. Maar zodra de economie uit het dal klimt, zal de omzet uit insolventierechtszaken de komende jaren sterk verminderen. Nu zien we dat een opkomende economie extra advocatenomzet op andere rechtsgebieden tot gevolg zal hebben. Toch zal het nog niet meevallen, om alle wegvallende insolventieomzet te compenseren.”

Andere mogelijke bedreiging is dat naast dat de verhoging van de kantonrechtersgrens (naar € 25.000,00) die omzet van advocatenkantoren zal kosten, de eenvoudige juridische werkzaamheden steeds meer uitbesteed zullen worden aan andere (goedkopere) partijen. Hokken meent dat met name middelgrote kantoren er verstandig aan doen – zover men dit nog niet gedaan heeft – om zich op deze marktwijziging voor te bereiden. Hokken: “Dit eist strategische keuzes of te wel excellent ondernemerschap. Kantoren die de juiste strategische keuzes maken zullen succesvol zijn. Daar tegenover zullen de kantoren die niet inspelen op de gewijzigde marktomstandigheden, mogelijk een zware tijd tegemoet gaan.

Mede over dit onderwerp organiseert Hokken op 30 september en 1 oktober het ADVOCATUUR CONGRES 2010.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven