Milieuadvocaat Roger Cox op lijst invloedrijkste mensen ter wereld

Het Amerikaanse weekblad Time heeft de Nederlandse advocaat Roger Cox op de lijst geplaatst van honderd invloedrijkste mensen ter wereld. Cox is als advocaat al vele jaren actief op het gebied van energie, duurzaamheid en milieuzaken en haalde meerdere keren de wereldpers met gewonnen klimaatzaken tegen de Nederlandse overheid en Shell.

Delen:

Foto: Chantal Ariëns

Cox (1967) is advocaat bij Paulussen Advocaten en voert een brede advocatenpraktijk met de nadruk op de bouw- en vastgoedsector en aanverwante bedrijfstakken zoals duurzame energie en projectfinanciering. Hij heeft daarnaast een internationale reputatie op het gebied van klimaatverandering en recht en meerdere nationale en internationale publicaties op zijn naam staan. In 2015 won hij een baanbrekende klimaatzaak tegen de Nederlandse staat. Deze procedure haalde de wereldpers en VPRO Tegenlicht maakte er een documentaire over. Als advocaat staat Cox Milieudefensie bij in een zaak tegen olieconcern Shell, met als doel deze multinational te dwingen tot verantwoord klimaatbeleid.

Keerpunt

Cox staat op de lijst van Time in de categorie ‘Pioniers’. In een toelichting op de lijst spreekt de voormalige vicepresident van de Verenigde Staten en stichter en voorzitter van het Climate Reality Project Al Gore lovende woorden over hem: “26 mei 2021 kan de geschiedenis ingaan als een keerpunt als het gaat om het verantwoordelijk stellen van de fossiele brandstofindustrie en haar centrale rol bij het creëren van de klimaatcrisis die onze manier van leven bedreigt. Die dag, terwijl de Amerikaanse bedrijven ExxonMobil en Chevron te maken kregen met ongekende berispingen van hun eigen aandeelhouders, hielp in Nederland advocaat Roger Cox met het scheppen van een nog belangrijker precedent: het winnen van een juridisch David vs. Goliath-gevecht tegen Royal Dutch Shell, waardoor die onderneming zijn uitstoot in 2030 met 45 procent gereduceerd moet hebben.”

Innovatieve aanpak

Gore schrijft verder dat de uitspraak van de Nederlandse rechtbank schokgolven veroorzaakte door directiekamers in de hele wereld, omdat het de eerste keer was dat een bedrijf wettelijk aansprakelijk werd gesteld voor het Akkoord van Parijs. “De innovatieve aanpak van Cox, die optreedt namens meer dan 17.000 Nederlandse burgers, is gebaseerd op de meest recente klimaatwetenschap en heeft een belangrijke weg vrijgemaakt om wereldwijd bedrijven te dwingen ambitieus te handelen om het welzijn van toekomstige generaties te waarborgen”, aldus Gore. Deze overwinning, gecombineerd met de eerdere historische zaak van Cox die de Nederlandse regering dwong om haar uitstoot tegen 2020 met 25 procent te verminderen, toont volgens de oud-vicepresident aan dat we niet hoeven te wachten op langzame vooruitgang op het gebied van immateriële doelen. “We hebben het vermogen – en het precedent – om nu concrete klimaatactie te eisen.”

Groene industriële revolutie

Cox, die ook oprichter is van de Planet Prosperity Foundation, kreeg voor zijn initiatieven in 2015 het Duurzaam Lintje en werd een jaar later uitgeroepen tot de meest invloedrijke persoon in de verduurzaming van de Nederlandse bouwsector. “Ruim tien jaar geleden kwam ik tot het inzicht dat we onze welvaart en ons welzijn alleen kunnen behouden en delen als we bereid zijn met urgentie nieuwe duurzame technologieën te omarmen”, antwoordde Cox in 2018 op de vraag van Mr. wat of wie in zijn juridisch bestaan zijn bron van inspiratie is. “Er moet een nieuwe groene industriële revolutie ontstaan, anders gaat het ernstig mis. Dat inzicht heeft mij geïnspireerd te onderzoeken hoe het recht kan worden aangewend voor het aanjagen van die groene revolutie. Mijn boek ‘Revolutie met Recht’ was daarvan het resultaat, maar de zoektocht gaat verder. Dat inzicht is dus een belangrijke inspiratiebron gebleken voor mijn huidige werk als advocaat.”

Anderen op de lijst

Naast de Limburgse advocaat hebben onder meer ook de Nederlandse EU-commissaris Frans Timmermans (pionier) en KNMI-klimaatonderzoeker Geert Jan van Oldenborgh (vernieuwer) een plaats gekregen op de Time-lijst.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven