Nieuws

Minder bureaucratie voor notarissen

Foto: Pixabay

Notarissen zijn niet langer verplicht een ‘samenstellingsverklaring’ samen met hun kwartaalcijfers in te leveren. Dat zegt het Bureau Financieel Toezicht (BFT), de toezichthouder van het notariaat. Notarissen hadden al jaren kritiek op deze verklaring.

Sinds 2014 moeten notarissen kwartaalcijfers aanleveren, samen met een ‘samenstellingsverklaring’. Daarmee zouden meer integere cijfers worden verkregen en zou bij notarissen de bewustheid worden gecreëerd van het belang en de noodzaak van een volledige en correcte financiële administratie. Met integere cijfers kunnen tijdig tekorten op derdegeldenrekeningen worden geconstateerd en kan eerder worden gezien of een kantoor in zwaar weer verkeert.

Maar het aanleveren van de verklaring was ook een behoorlijke administratieve last. Ontheffingen werden bijna nooit verleend. Notarissen vonden de verplichting kostbaar en zagen de meerwaarde vaak niet – althans: het zou goed kunnen werken voor kwetsbare kantoren, maar voor de grote meerderheid was zo’n verklaring niet efficiënt, aldus de notarissen. Eerder oordeelden twee rechters dat de verplichting onvoldoende wettelijke basis had, waarna het aanleveren van de samenstellingsverklaring werd opgeschort. Desondanks bleef notarisvereniging KNB kritiek houden op het BFT. Dat leidde in augustus 2017 nog tot een stevige brandbrief.

Na overleg tussen het BFT en het ministerie van Justitie en Veiligheid is besloten de samenstellingsverklaring af te schaffen. Wel gaan de KNB en het BFT in een werkgroep alternatieven bekijken voor de algemene verplichting tot het overleggen van een samenstellingsverklaring, maar dan is maatwerk meer de norm.

Het BFT denkt wel dat de samenstellingsverklaring goed heeft gewerkt: er zijn minder situaties geweest waarbij de ingediende kwartaalcijfers aperte onjuistheden bevatten.

Wilt u geen belangrijk juridisch nieuws meer missen?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over de auteur

redactie Mr.

redactie Mr.

Recente vacatures

Recente vacatures