Notarissen: onze toezichthouder is ondeskundig

Delen:

Foto: Pixabay

De notarissen zijn hard in aanvaring gekomen met hun toezichthouder, het Bureau Financieel Toezicht (BFT). “De maat is vol”, schrijven ze in een brandbrief, waarin ze reppen over hun ‘volstrekte onvrede’.

Met onverholen ironie schrijft de Ledenraad, het hoogste orgaan binnen de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB), wat de toezichthouder enkele jaren geleden ambieerde. Het wilde een ‘high performance organisatie’ worden, er zou ‘hoogwaardig, innoverend en efficiënt’ worden gewerkt en het bureau zou ‘goed worden gepositioneerd’. De Ledenraad noemt dat in een brief aan het BFT ‘ronkende teksten’, want: “Niets is minder waar medio 2017”. De brief is in het bezit van het FD.

De Ledenraad noemt de toezichthouder niet deskundig en niet efficiënt, maar wel kostenverhogend en bureaucratisch. Verder creëert de toezichthouder zelf de norm, ‘veelal zonder wettelijke basis’, maar ook vaak eenzijdig vastgesteld. Over dat laatste zei Jef Oomen, bestuursvoorzitter van de KNB in het NOS Radio 1 Journaal: “De beroepsgroep wordt overvallen met normen, regelgeving en verplichtingen om informatie aan te leveren.” Irritaties over het bureau zouden al enkele jaren spelen, aldus Oomen.

Zo steekt het de notarissen dat ze ieder kwartaal cijfers over hun bedrijfsvoering moeten aanleveren. Die maatregel werd in 2008 door het ministerie van Veiligheid en Justitie ingevoerd tijdens de financiële crisis. Maar de noodzaak wordt er niet meer van ingezien en het leidt tot onnodig hoge bureaucratische lasten. Alleen notariskantoren die in financiële problemen zitten, zouden kunnen worden verplicht kwartaalcijfers aan te leveren, vindt de Ledenraad – dus alleen de risicogevallen. De echte ‘zeperds’ zouden de laatste jaren door het BFT over het hoofd zijn gezien.

Ook maken de notarissen zich zorgen over de situatie op de werkvloer bij het BFT. Medewerkers zouden kennis missen van de notarispraktijk en er zouden ICT-problemen zijn. In het FD erkent BFT-directeur Marijke Kaptein dat er ‘wel eens’ problemen zijn met de ICT maar zij ontkent dat het BFT probleemgevallen heeft laten glippen. “Wij pikken slecht presterende kantoren eruit brengen deze voor de tuchtrechter. In veel gevallen gaat de tuchtrechter mee in onze redenering.”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven