Minister Dekker feliciteert Hoge Raad: ‘Het hoogste punt is bereikt’

Delen:

Hoge Raad digitaal procederen
Foto: Depositphotos

Digitaal procederen kan sinds woensdag 15 april ook bij de belastingkamer van de Hoge Raad. Met deze stap is digitaal procederen bij het hoogste rechtscollege nu mogelijk in alle drie de rechtsgebieden. Dat vraagt om een viering, zegt minister Dekker (Rechtsbescherming) in zijn videoboodschap aan de Hoge Raad.

Omdat de minister het webportaal in verband met de uitbraak van het coronavirus niet zoals gepland in persoon feestelijk kon komen openen, bracht hij zijn felicitaties aan de Hoge Raad over in een korte video. “Als je de digitalisering van de rechtspraak vergelijkt met de bouw van een huis, dan zou je kunnen zeggen dat het hoogste punt is bereikt”, aldus Dekker. En dat is volgens hem een groot compliment waard.

Sluitstuk

De Hoge Raad heeft drie jaar geleden een webportaal opengesteld voor digitaal procederen. Eerst alleen voor civiele zaken, daarna volgden gefaseerd ook strafzaken. Nu, als laatste stap, is digitaal procederen ook mogelijk in belastingzaken en bestuursrechtelijke zaken waarin cassatieberoep wordt ingesteld tegen uitspraken van rechtbanken, gerechtshoven, de Centrale Raad van Beroep, het College van Beroep voor het bedrijfsleven en van Caribische gerechten die zijn bekendgemaakt op of na 15 april 2020. De regeling geldt niet voor zaken waarin de uitspraak van de rechter in vorige instantie is bekendgemaakt vóór 15 april. 

Verplicht

Voor beroepsmatige rechtsbijstandsverleners en vertegenwoordigers van bestuursorganen en niet-natuurlijke personen is het digitaal procederen bij de belastingkamer verplicht. Burgers daarentegen mogen zelf kiezen of ze digitaal procederen of op papier. 

In het webportaal van de Hoge Raad kunnen partijen hun beroepschrift indienen, documenten up- en downloaden en hun online dossier zeven dagen per week vierentwintig uur per dag inzien. Advocaten en hun kantoorgenoten kunnen inloggen met hun advocaten- of gemachtigdenpas. Anderen hebben toegang via DigiD, of via eHerkenning. Op de site van de Hoge Raad wordt in een animatie uitgelegd hoe het webportaal werkt. 

Fraai perspectief

“Het digitaal werken maakt ons allemaal weerbaar en wendbaar, en dat merken we op een dag als vandaag eens te meer”, zegt minister Dekker in zijn videoboodschap. “De ervaringen van de Hoge Raad zullen ook voor de andere rechtscolleges een bron van inspiratie zijn. Dus je zou kunnen zeggen dat vandaag met het bereiken van het hoogste punt tegelijkertijd het uitzicht is ontstaan op de verdere digitalisering van de rechtspraak als geheel. En ik kan u zeggen: dat is een ontzettend fraai perspectief. Complimenten!”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven