Minister Dekker: ‘Geen acute maatregelen nodig voor sociale advocatuur’

Acute maatregelen om de sociale advocatuur te versterken zijn onnodig volgens minister Dekker (Rechtsbescherming). Dat zegt hij in antwoord op Kamervragen.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Sander-Dekker-samenvattint_fotoChantalAriens6x4-957909c6
foto: Chantal Ariëns

Premier Rutte zei deze week bij Nieuwsuur dat de toegang tot het recht moet worden verbeterd, en de Tweede Kamer nam onlangs een motie aan die het komende kabinet oproept structureel voldoende middelen vrij te maken voor de sociale advocatuur. Dit om de rechtspositie van burgers te versterken. Minister Dekker ziet desondanks op dit moment geen reden om maatregelen in die richting te nemen.

Sterkste daling sinds 2015

Michiel van Nispen (SP) stelde Kamervragen naar aanleiding van recente cijfers van de Raad voor Rechtsbijstand. Daaruit bleek dat het aantal sociaal advocaten in 2020 met vijf procent is gedaald. Dat is al jaren het geval, maar dit was de sterkste daling sinds 2015.
De minister wijst er in zijn antwoorden op dat afgelopen jaar óók het aantal afgegeven toevoegingen is gedaald, met 6,5%. Het gemiddelde aantal toevoegingen per sociaal advocaat is daardoor licht afgenomen, van 56 naar 55 toevoegingen. “Op basis van de macrocijfers lijkt de situatie in 2020 derhalve niet sterk verslechterd”, aldus Dekker.

‘Geen relatie met stelselvernieuwing’

Hij heeft het Kenniscentrum van de Raad voor Rechtsbijstand gevraagd om een nadere analyse te maken van het aanbod van sociaal advocaten. Het systematisch enquêteren van advocaten die uitstromen kan daarvan deel uitmaken. Het feit dat het aantal sociaal advocaten is teruggelopen, is volgens Dekker niet direct gerelateerd aan de stelselvernieuwing.

De minister zal de Tweede Kamer in de komende voortgangsrapportage stelselvernieuwing rechtsbijstand, begin juli, nader informeren over de situatie in de sociale advocatuur. “Op grond van het huidige beeld van de cijfers zie ik thans geen noodzaak voor acute maatregelen”, eindigt hij zijn antwoorden.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Gemeente Pijnacker-Nootdorp zoekt een

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top