Minister Dekker privacyschender van het jaar?

Delen:

foto Depositphoto's

Minister Dekker (Rechtsbescherming) maakt naast Google en sociale media-volger Coosto kans op de Big Brother Award, de prijs van de organisatie Bits of Freedom voor de grootste privacyschender van het jaar. Sinds dinsdag kan gestemd worden op de drie genomineerden. De ‘winnaar’ wordt op 29 november bekendgemaakt in TivoliVredenburg in Utrecht.

Tijdens de jaarlijks georganiseerde Big Brother Awards vraagt Bits of Freedom aandacht voor personen, bedrijven en overheden die grove inbreuken hebben gemaakt op de privacy en vrijheid van burgers. Het publiek nomineert kandidaten voor de Publieksprijs en kiest de privacyschender van het jaar.

Voor de Publieksprijs 2019 is minister Dekker een van de drie genomineerden, omdat hij ‘betaalprofielen’ wil gebruiken om ervoor te zorgen dat mensen schulden alsnog betalen. Daarbij heeft hij niet genoeg aandacht voor privacy, vindt Bits of Freedom, dat dit jaar zijn twintigjarig bestaan viert.

Andere prijzen

Tijdens de vijftiende editie van het event zal net als in voorgaande jaren ook een Expertprijs worden uitgereikt door een vakjury. Daarnaast zal de Felipe Rodriguez Award worden uitgereikt aan iemand die een buitengewone bijdrage heeft geleverd aan het beschermen van privacy-rechten van de burger. Deze prijs is vernoemd naar een van de oprichters van XS4ALL en De Digitale Stad en grondlegger van de digitale burgerrechtenbeweging in Nederland.

Vorige winnaars

Vorig jaar ging de Publieksprijs naar de Kamer van Koophandel, vanwege de hausse aan post en telefoontjes die kleine ondernemers op hun huisadres kregen doordat de KvK tegen betaling databestanden met vertrouwelijke gegevens verstrekte. De Expertprijs ging naar zorg-minister Hugo de Jong, die in een wetsvoorstel wilde regelen dat meerdere instanties gevoelige gegevens van patiënten en cliënten gingen uitwisselen.

De Big Brother Awards ontlenen hun naam aan de totalitaire leider Big Brother uit George Orwells boek ‘1984’. De awards worden inmiddels in veel landen uitgereikt.

Big Brother Awards vindt plaats op 29 november in TivoliVredenburg in Utrecht en begint om 20 uur. Na de uitreiking kunnen de voetjes van de vloer. Kaartjes zijn te koop via de website van Bits of Freedom.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven