Ministeries fors meer kwijt aan extern juridisch advies

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
foto: Depositphoto's.

Ruim de helft van de twaalf ministeries gaven vorig jaar meer geld uit aan externe juridische diensten dan in 2017. Vooral de ministeries van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en Economische Zaken en Klimaat tastten fors dieper in de buidel. Dat blijkt uit de brief van minister Dekker (Rechtsbescherming) van 30 september naar aanleiding van vragen van SP-Kamerlid Van Nispen over het recordbedrag van 25 miljoen euro dat ministeries in 2018 besteedden aan de landsadvocaat, en zijn brief naar aanleiding van vragen van D66-Kamerlid Groothuizen over procedeer-gedrag van de Rijksoverheid.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties gaf in 2018 2,2 miljoen euro meer uit aan externe juridische adviseurs dan in 2017, namelijk 2,6 in plaats van 0,4 miljoen. Het ministerie van Economische Zaken besteedde 2,6 miljoen meer, namelijk 3,2 in plaats van 0,8 miljoen. Het ministerie van Justitie en Veiligheid (J en V), koploper als het gaat om de kosten voor de inhuur van de landsadvocaat, gaf in 2018 met 2,7 miljoen euro een half miljoen euro meer uit dan het jaar ervoor. Alleen het ministeries van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit gaf geen geld uit aan extern juridisch advies.

Geen volledig beeld

Een groot deel van de kosten is terug te vinden in de bijlagen bij de jaarverslagen van de ministeries onder de post ‘externe inhuur juridisch advies’. Onder die post vallen voor de meeste departementen onder andere de overige advocatenkosten, de kosten voor inhuur van advisering bij de voorbereiding van (specialistische) wet- en regelgeving en juridisch advies over bestaande regelgeving, aldus Dekker in zijn brief aan de Kamer. Ook de kosten voor het inhuren van juridische capaciteit voor de reguliere processen waar extra personele capaciteit op nodig is vallen eronder, bijvoorbeeld om achterstanden bij bezwaar weg te werken of tijdelijk een zieke werknemer te vervangen.

De cijfers geven volgens hem overigens geen volledig beeld van de kosten voor externe juridische diensten. Dat komt onder meer omdat niet steeds alle kosten voor externe inhuur op dezelfde posten werden geboekt. De werkelijke kosten zullen dan ook hoger zijn, aldus de minister.

Complexere procedures

Naast deze kosten voor extern juridische advies is er in 2018 een recordbedrag van 25

miljoen besteed aan de inhuur van de landsadvocaat. Waarom dit bedrag hoger was dan in eerdere jaren is moeilijk te zeggen, aldus Dekker. Mogelijk komt dit omdat procedures complexer zijn geworden. Daarnaast zijn de kosten “soms ook incident gedreven”. Zo staan het project GrIT van Defensie en de herziening Gasgebouw bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat in de top 10 van hoge uitgaven.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top