Mondkapje mag af in gerechtsgebouwen

Na bijna zeven maanden vervalt de verplichting om in de Nederlandse gerechtsgebouwen een mondkapje op te zetten.

Delen:

Depositphotos_371683864_s-2019-7f75524b
foto: Depositphotos

Het begon als een ‘dringend advies’: vanaf 2 oktober vorig jaar werd het dragen van een mondkapje in de publieke ruimten van de gerechtsgebouwen sterk aanbevolen. De Rechtspraak kwam hiertoe naar aanleiding van het dringende advies van de overheid om niet-medische mondkapjes te dragen in alle publieke binnenruimtes, zoals winkels of overheidsgebouwen.

Kantoormondkapje

Menig advocaat verscheen vanaf dit moment met een kantoormondkapje in de rechtszaal. De rechtbank Rotterdam liet mondkapjes (zwart met een wit befje erop) maken voor haar personeel, zodat het hen makkelijk werd gemaakt het goede voorbeeld te geven.

Zittingszalen

Op 1 december veranderde het dringende advies in een verplichting. Nu móést iedereen in de in de publieke ruimten, zoals de hal, de wachtruimten, gangen, liften en trappenhuizen, een mondkapje op. Wel mochten bezoekers als ze eenmaal in de zittingszalen op hun plek zaten het kapje afdoen.

Vanaf zaterdag 26 juni wordt de mondkapjesplicht versoepeld, en vervalt de plicht er een in openbare binnenruimtes te dragen. Op sommige drukke plekken waar het lastig afstand houden is, zoals in het openbaar vervoer, blijft de plicht voorlopig nog wel gelden. Maar in de gerechten vervalt deze verplichting.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven