Palmen en Van Nispen vroegen in de motie om een brief van de regering rond de stand van zaken, voor wat betreft de aanbevelingen van de commissie Silvis. Die Commissie bracht al in 2022 advies uit over de wijze waarop de Rijksoverheid moet worden geadviseerd en bijgestaan in kwesties van onafhankelijk juridisch advies en bijstand.
De commisie gaf het advies om buiten de landsadvocaat meer gebruik te maken van andere advocatenkantoren. Ook werd geadviseerd te zorgen voor een beter overzicht op in behandeling zijnde zaken van de Staat. Een overheidsinstituut dat volledig kan voorzien in advocatendiensten voor de Staat, zoals Pels Rijcken, werd door de commissie niet geadviseerd.
De aanbevelingen van de commissie waren aanleiding om naast het contract met het kantoor van de landsadvocaat te bekijken hoe contracten die ministeries al hebben met andere advocatenkantoren, kunnen worden uitgebreid bij andere ministeries.
Brief
Tweede Kamerleden Palmen en Van Nispen stelden vast dat de Kamer niet meer was geïnformeerd over hoe de regering van plan is om uitvoering te geven aan deze aanbevelingen. Ze vroegen daarom aan de regering om een brief hierover, via de nu aangenomen motie, en om daarin met aanvullende voorstellen te komen om het aantal advocaten in dienstbetrekking bij de ministeries uit te breiden en vaker andere advocatenkantoren voor de juridische dienstverlening in te schakelen.
De Kamerleden verzoeken de regering via de motie ook inzichtelijk te maken hoeveel opdrachten aan Pels Rijcken en andere advocatenkantoren worden verstrekt en wat de reden voor de inzet is.
De motie kwam vandaag in stemming. Er was een Kamerbrede meerderheid voor het uitvoeren ervan. Voor stemden CDA, SP, GroenLinks, PvdA, Partij voor de Dieren, Denk, Volt, D66, NSC, ChristenUnie, VVD, BBB, Ja21, en FvD.
Kamerleden lieten zich eerder in Mr. kritisch uit over het functioneren van het kantoor van de landsadvocaat.