NautaDutilh en Höcker zegevieren in klimaatzaak Urgenda

Delen:

Hoge Raad bij Urgenda (Klein)
Foto: Chris van Houts

Niet alleen bij milieuorganisatie Urgenda, ook bij de advocatenkantoren Höcker en NautaDutilh ging op vrijdag 20 december de vlag uit na de uitspraak van de Hoge Raad in de klimaatzaak. De Raad bepaalde dat de Nederlandse Staat de uitstoot van broeikasgassen vóór het einde van 2020 met tenminste 25 procent moet verminderen ten opzichte van 1990. “Een spectaculair arrest,” vindt advocaat Freerk Vermeulen (NautaDutilh), die ongelooflijk blij is met de uitkomst.

Mensenrechter

De advocaten van NautaDutilh en Höcker stonden Urgenda bij in de cassatie tegenover de Nederlandse staat. Zij bepleitten het fundamentele rechtsbeginsel dat de rechtspraak de taak heeft om de mensenrechten van de Nederlandse burger te beschermen tegen de gevaren van klimaatverandering. De uitspraak van de Hoge Raad bevestigt dit recht.

Wetenschappelijke onderbouwing

Freerk Vermeulen NautaDutilh (Klein)
Freerk Vermeulen (NautaDutilh)

Namens Höcker was advocaat Koos van den Berg, samen met Roger Cox, vanaf het begin bij de zaak betrokken. Freerk Vermeulen was in 2012 zo onder de indruk van de wetenschappelijke onderbouwing van de concept-dagvaarding bij de rechtbank dat hij contact opnam met Cox en Van den Berg. Dat leidde ertoe dat het team van Vermeulen in hoger beroep meedeed. “Koos van de Berg weet ongelooflijk veel van klimaatrecht en van de rechtsstatelijke vragen,” verklaart Vermeulen, “Wij konden expertise inbrengen op het gebied van mensenrechten en aansprakelijkheidsrecht.”

Uitgelezen partij

Na het hoger beroep bij het gerechtshof had Van den Berg een cassatie-advocaat nodig, en dat werd Vermeulen. Freerk Vermeulen noemt NautaDutilh de uitgelezen partij om deze zaak te bepleiten omdat het kantoor grote teams op de been kan brengen, onder grote tijdsdruk kan werken en goed kan samenwerken met andere teams. Die samenwerking betreft niet alleen Höcker, maar ook Dennis van Berkel, de inhouse counsel van Urgenda.

Spectaculair

Het pleidooi bij de Hoge Raad deden Van den Berg en Vermeulen samen. Uiteindelijk waren twee punten het belangrijkst: ‘Mag je als rechter oordelen over politieke besluitvorming?’ en ‘Biedt het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens bescherming tegen klimaatverandering?’ Dat de Hoge Raad die laatste vraag met ja heeft beantwoord, noemt Vermeulen spectaculair, zeker  in internationaal verband. “Dat geldt niet alleen binnen de Raad van Europa, maar ook daarbuiten. Rechters lezen wereldwijd vonnissen van elkaar.”

Drammers en doemdenkers

Vermeulen zegt dat klimaat een discussie is geworden van ‘believers en non-believers, dreamers, drammers en doemdenkers.’ “Maar in deze zaak spreken wij alleen over bewijs. De rechters hebben aantoonbare feiten en risico’s diepgaand beoordeeld. Zij hebben het onrechtmatig bevonden dat de Nederlandse staat hier onvoldoende naar handelt. Zij bieden daarmee rechtsbescherming aan de Nederlandse burger. Dat is een compliment aan de Nederlandse rechters.”

Stilzitten

Koos van den Berg van Höcker Advocaten, die Urgenda vanaf het begin heeft bijgestaan in deze zaak, is net als Vermeulen ontzettend blij met dit resultaat. “Het aansprakelijkheidsrecht gaat over het afbakenen van ieders verantwoordelijkheden – ook die van de overheid – en het vaststellen van het gedrag dat wij van elkaar mogen eisen in het soort samenleving dat wij met elkaar willen zijn,” zegt Van den Berg die leiding geeft aan het team van Höcker. “Rechters kunnen het klimaatprobleem niet oplossen, maar moedige rechters kunnen politici wel bevelen hun verantwoordelijkheid te nemen als zij hun stilzitten niet kunnen rechtvaardigen met overtuigende argumenten die steun vinden in de wet.” Dat is volgens Van den Berg met de uitspraak van de Hoge Raad vandaag opnieuw gebeurd.

Pro bono

NautaDutilh en Höcker hebben de klus pro-bono op zich genomen. NautaDutilh is een internationaal advocatenkantoor met vestigingen in Amsterdam, Rotterdam, Brussel, Londen, Luxemburg, en New York. Höcker is een Amsterdams kantoor dat is gespecialiseerd in ondernemingsrecht, arbeidsrecht, intellectueel eigendomsrecht, ICT, media & marketing, collectieve acties en geschillenoplossing.

Lees meer over:

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven